«Справедливість щодня»: волинянину допомогли вирішити «автомобільну» проблему*

«Справедливість щодня»: волинянину допомогли вирішити «автомобільну» проблему*
До юристів волинського осередку Руху Валентина Наливайченка «Справедливість» звернувся житель міста Ківерці Олександр, який кілька років тому придбав автомобіль за довіреністю. Проте, коли приїхав в МРЕВ, зясувалося, що в автомобілі «перебиті» номерні знаки кузова. Автомобіль забрали на арешт-майданчик та ще й розпочали кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого статтею 290 Кримінального Кодексу України.

Проблема у тому, що видача довіреності на володіння, користування та розпорядження транспортним засобом без належного укладення договору купівлі-продажу цього транспортного засобу не вважається укладеним відповідно до закону договором та не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреність отримала. Водночас, довіреність не є підставою для набуття права власності на транспортний засіб особою, яка отримала цей документ.

Ще у 2015 році на засіданні Судової палати у цивільних справах Верховний суд України визначився з правовою позицією, згідно з якою видача довіреності на володіння, користування й розпорядження транспортним засобом не може вважатися укладеним відповідно до закону договором купівлі-продажу.

Позов про визнання спірного права власності був поданий набувачем авто, у зв’язку з тим, що щодо його реального власника відкрили виконавче провадження про стягнення заборгованості та наклали арешт на транспортний засіб, придбаний у 2010 році за договором купівлі-продажу.

За згодою сторін договір оформили у вигляді довіреності (на право керування та розпорядження автомобілем строком на 10 років з правом передоручення) та підтвердили нотаріально завіреною розпискою. Тож очевидно, що у цій ситуації не допомогає навіть нотаріально завірена розписка реального власника авто про те, що він отримав кошти за реалізований автомобіль.

Тож радять оформляти договір купівлі–продажу та за участі власника авто здійснювати його реєстрацію в органах МРЕВ.

Натомість у межах проекту «Справедливість щодня» юристи волинської організації руху допомогли Олександру підготувати документи та здійснювали юридичний супровід процесу. Завдяки спільній роботі проблему вирішили.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Справедливість щодня»: волинянину допомогли вирішити «автомобільну» проблему*
03 квітень, 2018, 21:28