Як на Волині «розвалюються» справи щодо копачів бурштину

Як на Волині «розвалюються» справи щодо копачів бурштину
На Волині упродовж 2016-2018 років до суду дійшли тільки 14 із 65 кримінальних проваджень.

Про це йдеться в матеріалі Аріни Крапки на шпальтах Громадське. Волинь.

Протягом останніх років однією із серйозних проблем Полісся є незаконний видобуток бурштину-сирцю. Нелегальні старателі активно працюють у Рівненській, Житомирській та Волинській областях.

На Волині активна фаза «набігів старателів» припадає на 2014-2015 роки, коли в Маневицькому районі поліція разом із нацгвардійцями та громадськістю стримувала сотні бурштинокопачів, які планували видобувати сонячне каміння у волинських лісах. В наступних роках цей незаконний промисел і надалі приваблював старателів, однак резонанс щодо цього поволі вщух.

Незважаючи на те, що на найбільшому бурштиновому клондайку поблизу сіл Вовчецьк та Лісове Маневицького району поліція постійно здійснює охорону та затримує бурштинокопачів, розслідують такого роду справи в поліції мляво. Із 2016 по 2018 роки з 65-ти кримінальних проваджень лише 14 дійшли до суду, а засудили всього 18 осіб.

Кримінальні провадження реєструють, розслідування затягуються, справи закриваються, а ті ж, які й доходять до суду, – дріб`язкові. Ні притягнених до відповідальності організаторів «схем із залученням десятків бурштинокопачів», ні організаторів підпільних цехів щодо зберігання, обробки та збуту сонячного каміння. А лише затримання нелегальних старателів на місцях злочинів. І то переважно із невеликим «бурштиновим уловом по декілька грам».

Центр журналістських розслідувань «Сила правди» з’ясував, які результати волинської поліції у розслідуваннях «бурштинових справ» протягом 2016-початку 2018 років.

Протягом 2016-початку 2018 років волинські правоохоронці розслідували «бурштинові» кримінальні провадження за двома статтями Кримінального кодексу України:

ст. 240 ККУ – порушення правил охорони надр, що карається штрафом у розмірі до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років. Ті самі дії, вчинені групою осіб на територіях природно-заповідного фонду, повторно, або вони спричинили загибель людей – обмеженням волі на строк від двох до п’яти років з конфіскацією незаконно добутого та знарядь видобування.

ст. 198 ККУ – придбання та збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом, карається арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років.

За два роки і два місяці 2018 року суд виніс лише дев`ять вироків у 65-ти таких кримінальних провадженнях. За даними реєстру судових рішень, 18 осіб понесли відповідальність за незаконний видобуток сонячного каміння за статтею 240 ККУ. І ніхто не покараний за переробку, збут чи продаж бурштину-сирцю за статтею 198 ККУ.

Також із судових рішень випливає, що в більшості справ були проведені арешти майна, а в деяких провадженнях вилучений поліцією бурштин, автомобілі та інше майно повернули власникам.

Серед фігурантів «бурштинових справ» не лише українці, а й громадяни інших країн. До відповідальності за такий незаконний промисел притягувалися і школярі.

Всі 18 обвинувачених визнали свою вину та уклали угоди з прокуратурою.

Наприклад, 24 липня 2016 року Маневицький районний суд виніс вирок чотирьом громадянам, які видобували бурштин-сирець на територіях між селами Вовчецьк та Велика Ведмежка Маневицького району. Серед них було двоє учнів. Нелегальних старателів затримали на місці злочину та вилучили 0,95 грам бурштину.

Двоє дорослих бурштинокопачів сплатили по 7 тисяч 4 гривні штрафу, а неповнолітні – по 3 тисячі 502 гривні.

За вироком Маневицького райсуду від 11 серпня 2016 року суд призначив покарання бурштинщику у вигляді позбавлення волі на рік. Та обвинуваченого звільнили від відбування покарання із встановленим іспитовим терміном на рік. Чоловіка затримали біля села Лісове Маневицького району поблизу залізничної колії Сарни-Ковель, де він копав яму, аби видобувати сонячне каміння.

За даними реєстру судових рішень, в трьох вироках по 7 тисяч 4 гривні штрафу довелося сплатити ще вісьмом чоловікам, які незаконно видобували бурштин-сирець на території Маневицького району протягом 2016 року. Правоохоронці затримали нелегальних копачів на місцях злочинів та вилучили в них лопати, мотопомпу, кілька грам бурштину-сирцю та автомобіль.

В одному із рішень Маневицького райсуду до двох років обмеження волі засудили громадянина Білорусії та українця за незаконний видобуток бурштину-сирцю. Щоправда, їх звільнили з випробувальним терміном, якщо протягом року не вчинять нового злочину.

Ще у двох вироках нелегальні старателі визнали свою провину та сплатили по 6 тисяч 800 і 7 тисяч 4 гривні штрафу.

З вироку Камінь-Каширського суду відомо, що в чоловіка вилучили бурштин-сирець, і потім він намагався дати хабар начальнику Камінь-Каширського відділу Маневицької прокуратури в сумі 3850 доларів, аби прокурор замінив вилучених в нього за місцем проживання майже 30 кілограмів бурштину на менш вартісний камінь.

Історія розпочалася влітку 2017 року під час відпочинку в Туреччині. Там обвинувачений познайомився з місцевими жителями, які займалися переробкою сонячного каміння. Він домовився із ними, що нелегально продаватиме їм український бурштин. Чоловік купив 29,881 кілограм каміння, зберігаючи його на дачі. Коли правоохоронці провели обшуки та вилучили бурштин, він всіляко намагався його повернути, а точніше – замінити на менш якісний. Для цього він знайшов людину, через яку хотів дати хабар керівнику Камінь-Каширської прокуратури. Під час передачі хабара його затримали правоохоронці.

Суд визнав чоловіка винним та призначив покарання у вигляді позбавлення волі терміном на п’ять років з конфіскацією всього майна.

Отож, за два роки і два місяці 2018 року суди присудили 90 тисяч 848 гривень штрафу за незаконний видобуток сонячного каміння.

Тим часом, за день нелегальний старатель може заробити від пари сотень до 10-20 тисяч гривень. Усе залежить від кількості видобутого сонячного каміння. Тож штраф в розмірі семи тисяч може бути одноденним заробітком для бурштинщика.

Із 65-ти кримінальних проваджень в 13-ти суд повернув вилучений бурштин та інше майно власникам. Йдеться про ситуації, коли каміння вилучали інспектори на митниці та в рамках кримінальних проваджень під час обшуків. Ні в одній із таких справ за два роки і два місяці немає судових вироків. Деякі провадження суд закривав за відсутністю складу злочину.

Наприклад, Любомльський райсуд 21 липня 2017 року повернув власнику 366 грам бурштину-сирцю вартістю майже 185 тисяч гривень та автомобіль, вилучений на Ягодинській митниці інспектором-кінологом під час огляду. Дорогоцінне каміння знаходилось у поперечині панелі підлоги під переднім рядом сидінь та у зчіпному пристрої автомобіля, тобто у спеціально виготовлених сховищах.

За рішенням суду від 26 січня 2017 року власнику також повернули 4217 грам бурштину-сирцю та вилучений на митниці автомобіль. Провадження було закрито за відсутністю складу правопорушення.

Ще у двох провадженнях бурштин 1323,7 грам вартістю 171 тисяча 757 гривень та 932,14 грам теж повернули власникам.

Крім незаконного видобутку бурштину-сирцю та перевезення його за кордон, діють окремі точки з обробки дорогоцінного каміння. Переважно для цього використовують закинуті будівлі чи малолюдні місця. Волинські правоохоронці неодноразово повідомляють про те, що виявили підпільний цех з обробки бурштину.

Наприклад, протягом 2017 року поліція кілька разів повідомляла про зберігання сонячного каміння за кількома адресами в Луцьку.

З ухвал Луцького міськрайонного суду відомо, що обробляли бурштин за адресами – вулиця Загородня, 14, Мельнична, 13, та на вулиці Підгаєцькій.

Нелегальні старателі придбали каміння в Камінь-Каширському, Любешівському та Маневицькому районах.

Крім того, в рамках розслідування цієї справи, в грудні 2017 року правоохоронці провели обшуки за кількома адресами в обласному центрі.

В результаті було вилучено 168,314 кг бурштину-сирцю, а також пласкогубці, електронні ваги, ємності для просіювання каміння, патрони, шліфувальні станки та інше майно.

Хід розслідування поліція не коментує. Мовляв, триває досудове розслідування.

Про ще один викритий підпільний цех 31 березня цього року повідомили у волинській прокуратурі. Під час обшуків правоохоронці вилучили 50 кілограм сонячного каміння. Бурштин зберігали та обробляли в селі Прилуцьке.

В поліції пояснюють, що мало справ доходить до суду, бо розслідування таких справ має свою специфіку.

«Ми проводили аналіз під час цих розслідувань і в першу чергу бачимо відсутність законодавчого врегулювання порядку видобутку бурштину. Кримінальні провадження цієї категорії не є тяжкими, що виключає можливість проведення негласних слідчо-розшукових дій для належного документування, тобто організаторів вчинення цих злочинів, залучених туди людей, використання їх праці для видобутку і так далі. По-друге, у нас є проблеми із тим, що відсутнє проведення гемологічної експертизи з метою визначення походження того чи іншого каміння, схожого на бурштин. Проводить експертизу Державний гемологічний центр України, в якому пояснили, що вони на договірній платній основі можуть надати проведення таких експертиз, але на жаль, ні в МВС, ні в поліції в нас не передбачені такі витрати. В нас був виправдальний вирок суду в 2016 році щодо чотирьох осіб, які займалися незаконним бурштиновидобутком саме на підставі того, що не було проведено гемологічну експертизу та встановлено, чи це бурштин. Ми зверталися в Нацполіцію і вносили пропозицію щодо штатних експертів в наш науково-дослідний інститут, і це питання залишається відкритим», –розповів заступник начальника слідчого управління ГУНП Волині Андрій Литвин.

На запитання про те, чому так мало вироків в «бурштинових» провадженнях він зазначив, що кожну справу варто розглядати окремо.

За словами Литвина, розслідувати провадження за статтею 198 Кримінального кодексу складніше, ніж за статтею 240, тому що ця стаття стосується сонячного каміння не зокрема, а будь-яких речей, отриманих незаконним шляхом. І незаконність цих дій довести майже неможливо.

«Якщо би була стаття, яка стосувалася незаконного зберігання, продажу бурштину, то там було би набагато легше, тому що в нас були би чіткі кваліфікуючі ознаки вчинення цих злочинів. На жаль, 198 стаття нічого не згадує про бурштин-сирець. Тобто ми розуміємо, що це дорогоцінне каміння, яке було незаконно видобуте і в даному випадку ці провадження скеровуються за умови визнання вини у вчиненні цього злочину і на підставі угоди про визнання винуватості. Також 198 стаття – це злочини невеликої тяжкості. В даному випадку обшуки проводимо, вилучаємо каміння. І коли ми підходимо до стадії укладення угод, ця 198 стаття ККУ переростає в 240 ст. ККУ, оскільки цей бурштин хтось колись видобув і тут є склад злочину по 240 ст.», – резюмував чоловік.

Юрист, експерт групи «Поліція під контролем» Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Євген Крапивін пояснив, що поліція майже не розслідує справи за 198 статтею, тому що це «мертва» норма.

«Стаття 198 ККУ (Придбання або збут майна, завідомо здобутого злочинним шляхом) – це мертва норма, яка не застосовується взагалі. Проблема в її конструкції, адже у випадку доказування складно довести наявність або відсутність обіцянки, яка була дана заздалегідь. А також умисел на придбання саме одержаного злочинним шляхом. Тобто довести, що людина знала, що купує крадене, але попередньо про це не домовлялась – вкрай складно. Набагато простіше притягнути до відповідальності за співучасть і не розбиратись у цих деталях. Щодо бурштину, здобутого незаконним шляхом, то ще складніше, враховуючи як налагоджені схеми його видобутку. На практиці люди, які купують крадені телефони, знаючи це, не притягаються, бо стороні захисту не складно розвалити всю позицію сторони обвинувачення через умисел і обіцянку, про яку я вже згадував», – розповів Крапивін.

Та незважаючи на такі не дуже втішні висновки експерта, у волинських правоохоронних органах повідомляють про спад злочинів, пов`язаних із незаконним бурштиновим промислом.

Як аргумент, наводять зменшення кількості зареєстрованих «бурштинових» кримінальних проваджень за вище згаданими статтями – 240-ою 198-ою. В 2016 році поліція зареєструвала 30 кримінальних проваджень за статтею 240 КК України, і 13 за статтею 198 КК України.

В 2017 році проваджень, відкритих за 240 статтею – 10, за 198-ю– 9. В 2018 році – 3 провадження вище вказаної ктаегорії.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
блаблаблабла

одним словом ніяк.
Влада імпотентів, вже 3 роки нічого не може зробити. Сдохніть гниди
Відповісти
Останні новини
Як на Волині «розвалюються» справи щодо копачів бурштину
03 квітень, 2018, 22:03