Депутати Волиньради вимагають повернути ліси громаді

Депутати Волиньради вимагають повернути ліси громаді
Депутати Волинської обласної ради ухвалили звернення до Прем’єр-міністра, Міністра екології та природних ресурсів щодо «протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах області».

Про це стало відомо під час сесії 4 квітня.

У зверненні депутати зазначають, що незаконне використання лісу в деяких районах перетворилося на свавілля. Депутат Юрій Ройко заявив, що йдеться про ліси, які були в розпорядженні «Волиньобларолісу», які згодом передали у користування низці лісогосподарських підприємств і надали дозвіл на землекористування тощо.

Ройко нагадав, що Волиньрада подала до суду щодо скасування розпорядження ОДА про передачу лісів державним лісогосподарським господарствам. За словами Ройка, нині останні не поспішають віддавати землі, а продовжують там вирубувати ліси. Ба більше, нещодавно в ОДА повторно підписали дозвіл на розробку проекту землеустрою для одного з підприємств. Тому в зверненні просили посприяти припиненню протиправного використання лісових ресурсів низкою державних лісогосподарських підприємств.

«Вимагаємо повернути ліси волинській громаді», - підсумував Ройко.

Натомість депутат Володимир Бондар, який є заступником очільника Держлісагентства, України запевнив, що лісогосподарські підприємства готові до конструктивного діалогу. Обговорять й вирішення питання стосовно руйнування доріг лісовозами.

Опісля Бондар наголосив, що нині всі лісові масиви знаходяться у власності держави, тож скасування розпорядження не поверне їх у власність ради. Є спеціальна процедура, яка незалежна від Міністерства екології. Це вирішує Держлісагентство, - пояснив він.

«Такої необхідності ми нині не бачимо», - сказав Бондар та обгрунтував позицію. Мовляв, коли підприємства передали державі, то заборгованості сягали мільйонів гривень. Натомість нині підприємства вийшли на стабільний прибуток та роботу, сплачують податки тощо.
«Ефективне ведення роботи може бути тільки у вигляді державних підприємств», - сказав Бондар.

Проте 44 депутати проголосували за і ухвалили звернення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Громада цим лісам ноги ще швидше приробить, ніж будь-хто.
Відповісти