Повернення лісів у комунальну власність: кому це вигідно

Повернення лісів у комунальну власність: кому це вигідно
Під час чергової сесії Волинської обласної ради, яка відбулась 4 квітня, депутати прийняли звернення до вищого керівництва держави та міністра екології, яке назвали «Щодо протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах Волинської області».

Насправді ж відбувається активне відновлення роботи міжгосподарських спеціалізованих лісогосподарських підприємств, засновником яких є Волинська обласна рада, - інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Кому і чому це вигідно?

Зокрема депутат Юрій Ройко, який став ініціатором звернення, зазначив: ліси, де на сьогодні господарювання ведуть державні підприємства, історично належать громаді.

Відповідне твердження підтримав заступник голови Державного агентства лісових ресурсів, депутат обласної ради Володимир Бондар.

Адже ліси завжди були, є і залишаться власністю громади, незалежно від того, хто вестиме там господарювання. І працюють у державних лісогосподарських підприємствах лісівники-волиняни, які є представниками тієї ж громади, які отримують заробітну плату та платять податки. У тому числі – до місцевого бюджету.

А постійні спекуляції довкола цього питання позбавляють лісівників їх законних прав і виділяють у якусь окрему групу людей, нібито не приналежних до громади, на території якої ведуть діяльність лісогосподарські підприємства.

Ліси, згідно з чинним законодавством, наголосив Володимир Налькович, можуть змінити своє право власності відповідно до рішень Кабінету Міністрів України. І таке рішення на сьогодні відсутнє. Одним розпорядженням не можна передати ліси в іншу власність. Тому, незважаючи на заяви волинських політиків, ліси так і залишаться у державній власності.

У своєму виступі під час обговорення питання Володимир Бондар також розповів, що до 1 січня 2011 р. в області ведення лісового господарства на частині земель державної власності загальною площею 55,6 тис. га здійснювали дочірні підприємства Волинського обласного комунального лісогосподарського підприємства «Волиньоблагроліс».

Але обласною державною адміністрацією на доручення Кабінету Міністрів України від 4.07.2011 року було проаналізовано роботу комунальних підприємств, у результаті чого 19.01.2011 року були видані розпорядження голови обласної ради «Про вдосконалення управління лісовим господарством» та «Про утворення комісії для передачі лісів дочірніх підприємств комунального спеціалізованого підприємства «Волиньоблагроліс» до сфери управління обласного УЛМГ Держлісагентства України».

Ініціювання питання щодо повернення лісів у підпорядкування Держлісагентства відбулося внаслідок кількох причин, встановлених результатами перевірок.

Основна з таких претензій – волинське обласне комунальне спеціалізоване лісопідприємство «Волиньоблагроліс» та його дочірні підприємства не забезпечили ефективного ведення лісового господарства та охорону лісів від незаконних рубок, що підтверджується проведеними перевірками міжрайонної природоохоронної прокуратури.

Такі дії голови ОДА були підтримані депутатським корпусом та 26 травня 2011 року сесією обласної ради прийнято рішення про ліквідацію відповідного комунального підприємства.

Варто наголосити: на момент ліквідації по обласному підприємству «Волиньоблагроліс» та його дочірніх підприємствах накопичилося боргів у сумі 3,2 млн грн, в тому числі заробітна плата – 834 тис. грн, кредиторська заборгованість – 1 млн 805 тис. грн.

Тож чи є у такому випадку підстави звинувачувати лісівників у протиправному використанні лісових ресурсів та роботі не на користь громади?



Разом із тим у державних підприємствах всіх працівників лісової охорони дочірніх підприємств «Волиньоблагроліс», які бажали працювати, було працевлаштовано.

Створенню державних лісогосподарських підприємств та передачі лісів передували численні зустрічі представників місцевих державних адміністрацій, ВОУЛМГ із трудовими колективами дочірніх підприємств «Маневичіагроліс», «Ківерціліс» та «Любомльліс».

І щодо нібито безпосередньо вигоди для громади, чим аргументується повернення до господарювання комунальних підприємств.

Міфи про те, що облагроліси приносили громаді значні прибутки, нічим не обґрунтовані. Це твердження базується на реальних економічних показниках роботи підприємств протягом останніх 7 років.

Беремо для прикладу дані по 2 підприємствах – ДП «Прибузьке ЛГ», що розміщене у Любомльському районі, та ДП «Поліське ЛГ», що в Маневицькому.

У 2011 році сума чистого прибутку, наприклад, становила в одному (ДП «Поліське ЛГ») – 70 тис. грн, в іншому – ДП «Прибузьке ЛГ» – 63 тис.

За 2016 рік у цих підприємствах чистий прибуток уже становив 460 тис. грн та 600 тис. грн відповідно.

Сучасне ДП «Прибузьке ЛГ» протягом минулого року отримало 20 млн 771 тис. грн доходу від реалізації продукції, а в 2011-му, коли це був облагроліс – лише 4 млн 250 тис грн.

У ДП «Поліське ЛГ» цей показник у 2017 році взагалі становив 37 млн 996 тис. грн, а в 2011 році аналогічне підприємство – облагроліс – отримало доходу від реалізації продукції у сумі лише 5 млн 712 тис. грн.

Тепер – про сплачені податки: у 2011 році КП «Маневичіагроліс» – тепер ДП «Поліське ЛГ» – сплатило 705 тис. грн, у 2017 – 9 млн 024 тис. грн.



Нинішнім ДП «Прибузьке ЛГ» було сплачено 811 тис. грн податків у 2011 році й 6 млн 891 тис. грн – у 2017-му. Видно, що податки, коли вони стали державними підприємствами, зросли у десять разів!

У місцеві бюджети при цьому у 2011 році кожним підприємством було сплачено менше, ніж по 200 тис. грн, а у 2017 році ДП «Прибузьке ЛГ» сплатило до місцевого бюджету 1 млн 374 тис. грн, а ДП «Поліське ЛГ» поповнило місцевий бюджет на 2 млн 413 тис. грн.

Середня заробітна плата працівників становила 1700 та 1800 грн у 2011 році. А в 2016-му – 7 300 та 7 700 грн.

Протягом цих 7 років позитивною утримувалася й динаміка чисельності працівників: в обох підприємствах у 2011 році працювало по 42 людини, а вже у 2017-му кількість працівників ДП «Прибузьке ЛГ» становила 60 осіб, у ДП «Поліське ЛГ» нині працює 99 людей.



При цьому заготівля деревини у ДП «Поліське ЛГ» майже не зросла, а в ДП «Прибузьке ЛГ» показники заготівлі навіть знизилися.

Щоб охарактеризувати ефективність використання лісопродукції – а відповідно і господарювання – до уваги необхідно взяти також показники вартості знеособленого кубометра реалізованої деревини.

У ДП «Поліське ЛГ» в 2011 році цей показник становив 318 грн, а до 2017 року вартість вдалося підняти до 629 грн.

Щодо ДП «Прибузьке ЛГ», то в 2011 році вартість знеособленого кубометра реалізованої деревини становила 30 грн, а в 2017 році – уже 567 грн.

Тож користь для волинян від цього лісу не залежить від власності. Податки сплачуються так, як це передбачено законодавством. На державні підприємства зараз покладено 75% навантаження зі сплати податків. А прибутки підприємство витрачає на модернізацію та ведення лісогосподарської діяльності. Такий механізм роботи.

Політизація питання навколо колишніх лісів КП «Волиньоблагрос» призвела до того, що громаді нав’язується думка про наддоходи від отримання лісів у комунальну власність.

А лісогосподарювання – це ще й чималі витрати!

До відома: за 2016 рік на проведення всього комплексу лісогосподарських робіт ДП «Прибузьке ЛГ» та ДП «Поліське ЛГ» понесено 49,2 млн гривень витрат, за 2017 рік ці витрати склали 50 млн гривень.

Тобто, перш ніж отримати доходи, необхідно понести великі витрати. Починаючи із документального оформлення діяльності, закінчуючи створенням і модернізацією виробничої бази та забезпеченням належного рівня оплати праці людей.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А яким був курс долара, і які були ціни на деревину і т.д.?
Відповісти
Останні новини
Повернення лісів у комунальну власність: кому це вигідно
05 квітень, 2018, 19:11