Зубач: «Ніхто із Банкової та Грушевського не хоче віддавати громадам ресурси і повноваження»

Зубач: «Ніхто із Банкової та Грушевського не хоче віддавати громадам ресурси і повноваження»
Вчора, 5 лютого, виповнилося три роки із моменту прийняття закону про добровільне об’єднання територіальних громад.

Проте, як зазначив народний депутат “Об’єднання “Самопоміч” Любомир Зубач, держава так і не виконала обіцянок: найважливіший для сільської місцевості ресурс — земля – за три роки так і не була передана в розпорядження об’єднаних громад, - повідомили в прес-службі партії.

“Землями ОТГ і далі розпоряджається Держгеокадастр — орган державної виконавчої влади. За ці три роки депутати ініціювали не один законопроект для того, щоби зрештою передати ці землі громадам. Один із них навіть є прийнятий в першому читанні — 4355. Якщо б його винести на друге читання і проголосувати, то землю б отримали не лише об’єднані громади – сільські, селищні, міські ради могли б розпоряджатися землями поза межами населених пунктів також”, – наголошує народний депутат.

Водночас, за його словами, винесений сьогодні на голосування президентський законопроект, який мав би врегульовувати ситуацію, насправді мав на меті монополізувати для президента вплив на управління земельними ресурсами.
“Мало того, що в цей законопроект повключали дуже багато суперечливих норм: зміни і до податкового, і до бюджетного законодавства, хоча це зовсім різні сфери правового регулювання. Землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, якими станом на сьогодні розпоряджається Держгеокадастр, замість того, щоб передати громадам, у президентському проекті закону пропонують передати районним державним адміністраціям.
Ось де собака зарита! Ключова норма була не передати землі ОТГ, а передати землю РДА, за рахунок чого потім можна було б блокувати створення об’єднаних територіальних громад”, – наголошує Любомир Зубач.

Народний депутат певен – якщо влада дійсно хотіла б врегулювати питання розпорядження земель, то закон би складався із однієї статті: “Це було б внесення змін до Земельного кодексу та передача об’єднаним територіальним громадам у власність і надання права розпорядження землями в межах ОТГ. Натомість почалися перетягування”.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Зубач: «Ніхто із Банкової та Грушевського не хоче віддавати громадам ресурси і повноваження»
06 лютий, 2018, 15:38