Як здаватимуть ЗНО на Волині у 2013 році?

Як здаватимуть ЗНО на Волині у 2013 році?
Випускників, які проходитимуть зовнішнє незалежне оцінювання, закликають не вестися на шахраїв, вчасно доїжджати на тестування та не списувати.

Про підготовку та проведення ЗНО у 2013 році на Волині 6 лютого розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Очікують, що на Волині здавати ЗНО повинні близько 8 тисяч випускників, втім поки що зареєструвалися лише півтори тисячі.

Реєстрація учасників триватиме до 5 березня 2013 року. З її правилами можна ознайомитися на сайті Центру.

До слова, цього року, якщо учень забажає здати тестування на мові нацменшини, він отримає зошит саме на цій мові - наприклад, кримськотатарській. У минулі роки надавали два зошити – українською та вибраною мовою.

«Минулого року учень забажав здавати тест на кримськотатарській мові. Заповнював же ж зошит українською мовою. На запитання навіщо вибрав іншою мовою тести відповів: «по приколу». Цього року такі приколи не пройдуть», - каже Середяк.

Реєстрація на пробне тестування вже завершилася. Його пройдуть, зі слів Середяк, близько 55% випускників Волині.

Пробне тестування відбудеться 23 та 30 березня. Воно дає можливість спробувати умови проведення оцінювання та визначити всій рівень підготовки.

Тестувати ж дітей «по-справжньому» почнуть вже з 3-го червня. Першим предметом стане хімія, а останнім – 27 червня – світова література.

Загалом діти можуть вибрати чотири предмети для тестування. Серед них - українська мова і література, математика, історія України, хімія, біологія, географія, всесвітня історія, російська мова, фізика, іноземна мова та світова література. Останнього предмету протягом минулих років не було.

Для вступу у вищий навчальний заклад достатньо показати результати трьох тестів. Це тест з української мови та літератури, профільний предмет та дисципліна, яку вимагають правила вступу до певного вузу.

У класі сидітимуть учні на відстані 1,2-1,5 метрів один від одного. На тестування закликають не брати будь-які засоби, які можуть зчитувати інформацію, в тому числі телефони. Бо навіть вимкнений телефон у кишені учасника тестування є підставою для анулювання роботи. Такі прецеденти в минулих роках були неодноразовими.

Середяк закликає випускників не списувати. Адже хоча всі писатимуть однаковий варіант – правильні відповіді до нього будуть записані у різних варіаціях під різними пунктами. Наприклад, якщо в одного учня правильним є пункт А, то в іншого на це ж саме питання – пункт Г.

Зі слів Лариси Середяк 31% помилок – через списування. Тому експерт радить орієнтуватися на власні знання, а не на зір. Готуватися до екзамену варто лише по підручникам з грифом Міністерства освіти по програмам, що оприлюднені на сайті міністерства чи Львівському регіональному центрі оцінювання якості освіти.

«В інтернеті в травні будуть пропонувати тести, які буцімто будуть в варіантах при тестуванні. Це шахрайство чистої води. Жодного року ще не було витоку інформації», - закликає Середяк випускників.

Окрім цього випускникам радять вже зараз проходити щоденно он-лайн тести, які є на сайті Центру. Втім пік активності користувачів, яку користуються тестами припадає на травень.

Також на сайті можна знайти перелік зображень архітектурних пам’яток, творів образотворчого мистецтва та персоналій, які подаватимуть саме у таких ракурсах на ЗНО.

«Це робиться для того, аби після дитина не говорила, що знає Києво-Печерську лавру з іншого ракурсу, а запропонований їй не знайомий», - каже Середяк.

Проректор із питань ЗНО Волинського інституту післядипломної освіти Надія Бобак наголошує на тому, аби випускники вчасно перевіряли інформацію про місце та час проведення тестування.

«У 2012 році у нас було 24 випускники, які набрали 200 балів. З них 10 з Луцька. Здавайте саме ті предмети, які вам потрібні для вступу і готуйтеся для них. Минулого року випускник з Маяків, котрий мав низькі оцінки в школі з географії отримав на тестах – 200», - каже Бобак.

В 2013 році можна подавати документи одразу у 5 вузів на 3 факультети. Тобто, у випускника є можливість пройти конкурс на одному з 15 факультетів.

Зі слів відповідального секретаря Східноєвропейського університету імені Лесі Українки Андрія Слащука цього року прохідними є 140 балів. Приймати документи будуть з 1 липня до 31 липня. А от для вступників на факультет фізичної культури та спорту, журналістики та до інституту мистецтва та культури – 17 липня. Днем зарахування на державну форму навчання є 11 серпня.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта, ЗНО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.