«Справа рюкзаків»: НАБУ закінчило розслідування

«Справа рюкзаків»: НАБУ закінчило розслідування
Детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили підозри у справі про розтрату коштів під час закупівлі рюкзаків для потреб Міністерства внутрішніх справ України.

Про це в п'ятницю, 6 квітня, повідомив прес-центр НАБУ, - пише Корреспондент.

Захисникам підозрюваних повідомили про завершення розслідування і надали доступ до матеріалів справи.

За інформацією прес-центру, в розкраданні 14,5 млн грн підозрюють трьох осіб: колишнього заступника міністра внутрішніх справ України, представника фірми- переможця тендеру, який, на думку НАБУ, підробив документи, чим забезпечив перемогу фіктивної фірми, а також організував пошиття рюкзаків низької якості для поставки їх МВС, заступника міністра внутрішніх справ організувати проведення переговорної процедури таким чином, щоб переможцем було визначено фірму його приятеля.

За даними слідства, в 2015 році підозрювані організували закупівлю непотрібних МВС рюкзаків за ціною істотно вищою за середньоринкову. Крім того, товар не був поставлений вчасно і не відповідав вимогам, встановленим МВС, що підтверджено висновками судової товарознавчої експертизи.

При цьому фірма-переможець торгів, яка повинна була поставити за умовами закупівлі 5000 рюкзаків навесні 2015 року, в 2014 році ніякої господарської діяльності не здійснювала, у неї не було ні відповідного обладнання, ні працівників. У подальшому, кошти, які надходили на її рахунки від МВС, були переведені в готівку через низку фіктивних підприємств.

Розслідування зазначених фактів детективи Національного бюро здійснювали з березня 2016 року.

У жовтні 2017 підозрювані були затримані, їм було повідомлено про підозру в розтраті бюджетних коштів.

Після ознайомлення з матеріалами кримінального провадження стосовно цих осіб буде складено обвинувальний акт для подальшого направлення до суду.

У НАБУ додали, що у справі проходять ще чотири людини, яких підозрюють в організації корупційної схеми. Епізоди з їх участю були виділені в окремі кримінальні провадження, розслідування за якими завершено і вже винесені судові рішення.

Зокрема, слідство встановило, що директор фірми-переможця торгів за грошову винагороду в розмірі 3000 грн погодився стати формальним її керівником і передав всі документи за цією компанією особам, організували "конвертаційний центр". Надалі від його імені працівник "конвертаційного центру" підробив документи, які були використані для участі в тендері із закупівлі рюкзаків.

Директору і ще двом особам було повідомлено підозру у скоєнні кримінального злочину за статтею про фіктивне підприємництво (ч. 1 ст. 205 КК України), після чого постановами Бабушкінського райсуду м. Дніпропетровська у грудні 2016 року ці фірми були визнані винними і звільнені від кримінальної відповідальності у зв'язку із закінченням строків давності.

Ще один фігурант, працівник "конвертаційного центру", що зробив підробку документів, отримав підозру у скоєнні злочину за статтею про підробку документів (ч. 3 ст. 358 КК). За інформацією НАБУ, громадянин почав активно сприяти в розкритті злочину і між ним та прокурором САП і було укладено угоду про визнання винуватості. У грудні 2017 року вироком Московського районного суду Харкова він визнаний винним у скоєнні зазначеного злочину і отримав покарання у вигляді року позбавлення волі умовно.

Нагадаємо, 31 жовтня НАБУ провело ряд обшуків у "справі рюкзаків" і затримало трьох осіб, в тому числі сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. Пізніше суд відпустив Олександра Авакова на підписку про невиїзд.

На початку листопада НАБУ показало схему, за якою крали гроші при закупівлі рюкзаків.

Син міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександр назвав "справу рюкзаків" спробою політичного тиску на його батька.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Справа рюкзаків»: НАБУ закінчило розслідування
06 квітень, 2018, 11:27