Де і за скільки на Волині можна купити березовий сік

Де і за скільки на Волині можна купити березовий сік
Цьогоріч підсочку беріз розпочали одразу після останнього березневого снігу. Такої пізньої заготівлі соку на Волині ще не було.

Про це інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Найпершими збір соку розпочали лісівники ДП «Маневицьке ЛГ», ДП «Колківське ЛГ», ДП СЛАП «Любешівагроліс», ДП «Цуманське ЛГ», ДП «Ковельське ЛГ» та інших лісогосподарських підприємств.

Зараз переробкою соковитого врожаю займається шість консервних цехів, що діють у системі Волинського ОУЛМГ.

У консервних цехах Волинського ОУЛМГ виготовляється сік березовий «Бадьорість» з настоєм шипшини, сік березовий «Свіжість» з настоєм звіробою, сік березовий «Літо» з настоєм квітів липи, сік березовий «Домашній» із настоєм сушених груш, сік березовий із лимоном, березово-яблучний, березово-чорноплідногоробиновий, сік березовий «Веснянка» з настоєм шипшини та натуральним медом, сік березовий «Ромашка» з настоєм квітів ромашки, сік березовий, настояний на м’яті та інші.

Цього року передбачено заготовити понад 600 тонн соку. 145 тонн буде перероблено цехами, решта продана сирцем. Літр соку-сирцю можна буде придбати у заготівельників в середньому по 2 грн.



Найбільше соку планують заготувати консервні цехи ДП «Цуманське ЛГ» – 120 тонн, ДП «Маневицьке ЛГ» – 100 тонн, ДП «Колківське ЛГ» – 85 тонн та ДП «Ківерцівське ЛГ» – 70 тонн. А найбільше переробити зобов’язалися колківські та любешівагролісівські цеховики – відповідно по 65 і 30 тонн кожний.

– Наша продукція екологічно чиста, виготовлена без будь-яких синтетичних ароматизаторів, підсолоджувачів, стабілізаторів, консервантів та інших добавок, – розповідає головний спеціаліст відділу лісових ресурсів Волинського ОУЛМГ Ірина Романюк. – Єдине, чого твердо дотримуємось, це діючих в Україні стандартів. Березовий сік під торговою маркою лісопідприємств Волинського ОУЛМГ відомий не тільки в Україні, але й за її межами – Польщі, Чехії, Ізраїлі, Канаді. В Польщі наш сік, крім торгівлі, продається також і в аптечній мережі.



До слова, на Волині діє модель комплексного і раціонального використання цінних природних недеревних ресурсів лісу, продуктів побічного користування – березового соку, ягід, грибів, лікарських рослин. Перспективним напрямком є створення плодово-ягідних плантацій як джерела сировини для подальшого розвитку консервного виробництва.

Водночас лісова охорона застерігає: самовільний збір соку у лісових угіддях заборонений.

За кожну підсочену березу лісопорушникам доведеться відшкодовувати заподіяну шкоду, а це, залежно від діаметру, від 450 грн. і більше. Тож дешевше і простіше купити. Для цього слід звернутися до працівників лісництв, які здійснюють заготівлю цілющого напою.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Де і за скільки на Волині можна купити березовий сік
06 квітень, 2018, 19:15