Януковича просять не створювати в Україні чорний ринок ліків

Януковича просять не створювати в Україні чорний ринок ліків
Громадські та пацієнтські організації України звернулися до президента Віктора Януковича з прохання скасувати Закон № 5038-VI.

На думку авторів звернення, цей нормативно-правовий документ призведе до значного підвищення цін на ліки, а деякі препарати взагалі зникнуть з аптечних полиць.

Як повідомили IA ZIK, БФ «Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні» (ЮКАБ), 4 липня 2012 року ВРУ ухвалила Закон №5038-VI «Про внесення змін до деяких законів України про ліцензування імпорту лікарських засобів та визначення терміна «активний фармацевтичний інгредієнт», яким зобов’язала всіх імпортерів іноземних медичних препаратів в Україні отримати додаткову ліцензію на продаж їх препаратів на території України. Закон, який начебто має захистити українського виробника, насправді створить чорний ринок ліків в Україні.

«Ми передбачаємо ручний режим видачі ліцензій та відмову учасників ринку оплачувати нову ліцензію. Це призведе до монополізації ринку, зростання корупції та заангажованості. Частина виробників просто піде з ринку», – стверджує голова пацієнтської організації ЮКАБ Дмитро Шерембей. Громадський діяч переконаний, що «чорний ринок» фармпрепаратів стрімко зросте, коли припиниться імпорт ліків.

«Цей закон стане смертельним вироком для багатьох українців, чиє життя залежить від ліків іноземного виробництва. Так, наприклад, майже всі препарати, які закуповуються для лікування онкохворих дітей – іноземного виробництва, лише 20% препаратів для хворих на цукровий діабет виробляється в Україні. Майже 100% хворих на найстрашніші епідемії – СНІД, гепатит, туберкульоз – отримують ліки іноземного виробництва, бо в нас навіть аналогів не існує. З 2015 року закон вимагає окремого ліцензування дитячих підгузків та презервативів», – йдеться в зверненні.

Обурені таким законом і лікарі.

«Чим ми маємо лікувати людей з інсультом? Уся інгаляційна анестезія в Україні – іноземного виробництва. Невже ми маємо різати людей живцем, аби чиновники могли отримати додатковий прибуток від фармацевтичної індустрії? Це нонсенс, за який життям платитимуть українські пацієнти», - каже головний лікар Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України Володимир Жовнір.

«Серед ліків, які життєво необхідні для виконання сучасних протоколів лікування дітей з онкологічними та тяжкими онкогематологічними захворюваннями, 97% – це імпортні препарати. За відсутності цих медикаментів надавати адекватну медичну допомогу хворим дітям буде просто неможливо», – каже завідувач Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку НДСЛ «ОХМАТДИТ» МОЗ України Світлана Донська.

«Закон № 5038-VI вступає в дію 1 березня 2013 року. Саме з цього дня всі ліки, які перетинатимуть українську митницю, повинні отримати додаткове ліцензування, яке до цього часу ніхто не знає як отримати», – сказано в зверненні.

Автор законопроекту № 2196 про скасування Закону України №5038-VI зареєстрували його у Верховній Раді України 5 лютого.

Під відкритим листом із проханням допомогти врятувати ситуацію уже поставили підписи ключові пацієнтські та громадські організації. Лист наразі розміщений у відкритому доступі тут, активісти закликають кожного українця, який хоча б раз у житті купував ліки, поставити підпис під зверненням.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Януковича просять не створювати в Україні чорний ринок ліків
07 лютий, 2013, 08:35
Яценюк теж сяде?
07 лютий, 2013, 08:22