Співвласники «АТБ»: «В Україні працьовиті люди, які здатні підняти економіку...»

Співвласники «АТБ»: «В Україні працьовиті люди, які здатні підняти економіку...»
Мешканці Луцька вже встигли гідно оцінити переваги мережі «АТБ-маркет»: якісні та безпечні товари, високий рівень обслуговування та, безумовно, доступні ціни (які на 10–15% нижчі за середні в інших торговельних точках – за рахунок мінімізації витрат на логістику, рекламу тощо).

У нашому місті наразі працює чотири магазини «АТБ», а всього по країні їх налічується 929 магазинів у 242 населених пунктах. Складно уявити, що таку потужну мережу свого часу створили троє цілеспрямованих чоловіків, які й досі очолюють підприємство – Геннадій Буткевич, Євген Єрмаков та Віктор Карачун. Ми вирішили дізнатися у них подробиці історії успіху «АТБ».

– Сьогодні в «АТБ» працює понад 50 тис. українців. Чи важко керувати таким великим колективом?

В.К.: Спочатку ми все робили самостійно, без будь-якої допомоги.

Є.Є.: Це вже потім ми прийняли рішення трохи відійти від управління, делегувати свої повноваження і зайняти, так би мовити, позицію спостерігачів.

– Не просто усвідомлювати, що мережа, асортимент якої складається з більше ніж 3500 товарів (включаючи понад 800 позицій під власними торговими марками «АТБ»), колись починалася з кількох старих гастрономів. У чому запорука такого стрімкого успіху?

Є.Є.: Ви не повірите, але на самому початку у нас не було грошей на розвиток. Ми довгий час економили на всьому... Відповідно, запорука успіху в тому, що всі зароблені кошти вкладалита продовжуємо вкладати у розвиток бізнесу.

– Якою була мотивація вкладати прибуток у розвиток?

В.К.: Нам було цікаво розвиватися. Коли бачиш, як дії твоєї команди дають гарний результат, отримуєш велике задоволення від процесу. Ми разом ухвалили дуже багато правильних стратегічних рішень.

Є.Є.: Очевидним це стало під час кризи 2008 року, коли багато хто тікав з ринку, а ми, навпаки, – зростали. До речі, саме у цей період ми зрозуміли, що потрібно сконцентруватися на чомусь одному, відсікти усе зайве.

Г.Б.: Ми назвали тоді 2008 рік часом нових можливостей. Ми зрозуміли, що все робимо правильно і вирішили, що ні політики, ні бюджетних грошей ніколи не будемо торкатися. Хоча пропозицій було багато. Але бізнес і політика – речі несумісні. Слід займатися чимось одним.

Геннадій Буткевич
Геннадій Буткевич


–Проте експерти кажуть, що саме політичні ризики не дають економіці розвиватися та відлякують інвесторів…

Є.Є.: У ситуації, коли не знаєш, що станеться завтра, розвиватися складно. Ми, безумовно, робимо прогнози, плануємо. Проте як це реалізовуватиметься у перспективі – невідомо. Наприклад, хто знав, що у нас у 2014 році в Донецьку нахабно і цинічно відберуть понад 900 млн грн., які булі інвестовані в тільки-но відкритий розподільчий центр?

У ньому були запроваджені усі передові технології, встановлено ультрасучасне обладнання, яке так звані «ополченці» порізали на металобрухт.На ці кошти можна було б ще 30 магазинів відкрити! Потім усі активи «АТБ» захопила влада так званих «народних республік». Унаслідок цього ми втратили більше ніж 7 млрд грн.

Євген Єрмаков
Євген Єрмаков


– Таке дійсно не можна було спрогнозувати. Що ж у цих умовах мотивує відповідальні вітчизняні компанії – на кшталт «АТБ» – продовжувати працювати в Україні? Чи не плануєте розширювати свій бізнес поза межами нашої країни?

Г.Б.: На наш вік вистачить і тут! Хоча нам пропонували розвиватися і в Азербайджані, і в Грузії.

Є.Є.: У найближчі 5–10 років роботи достатньо і в Україні. Ми знаємо менталітет наших людей, знаємо, як тут потрібно працювати. Зараз ми форматуємо магазини мережі, для цього потрібні величезні капіталовкладення.

–Якщо вкладаєте гроші, значить, вірите в майбутнє України?

Г.Б.: На мій погляд, у нас все буде добре. Упевнений, що в найближчій перспективі на нас чекають напрочуд гарні часи для розвитку. Тоді люди відчують, що в країні все в порядку.

Є.Є.: Повинен відбутися економічний прорив. В Україні працьовиті люди, які здатні підняти економіку.

В.К.: Ми йдемо в правильному напрямку. Хоч і маленькими кроками, але впевнено. Це дає надію на те, що ми переможемо і побудуємо нову сильну країну.

Віктор Карачун
Віктор Карачун


Текст - Віталій Мажара

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: АТБ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Співвласники «АТБ»: «В Україні працьовиті люди, які здатні підняти економіку...»
12 квітень, 2018, 10:00