Кибалка та плат: весільна мода на Волині 100 років тому. ВІДЕО

Кибалка та плат: весільна мода на Волині 100 років тому. ВІДЕО
Фольклорист, дослідник традицій українського Полісся Олена Видрич, яка займається відродженням давніх традицій гуртового співу, в тематичному відео показала, як вбиралися в XIX-ХХ століттях на весілля свахи.

Як застібку для коміра сорочки, окрім кольорової стрічки на Поліссі використовували «шпоньку» («спінку») - металеву прикрасу у вигляді двох кружечків, з’єднаних штифтиком. Менший, не оздоблений кружечок, просовували в петлі на комірі, більший, зазвичай декорований кольоровим скельцем, залишався ззовні.

Унікальна техніка декорування одягу аплікацією збереглася лише в декількох селах Волинської області. Таким чином оздоблювали сорочки, фартухи, притулки та плати. На біле полотно нашивалися смужки червоного, чорного та голубого кольору, що імітували розташування тканих узорів.



Відеоролики проекту СПАДОК (англ. Back to Basics) присвячені українській культурі, традиціям, народним звичаям. У частині циклу «Національне святкове вбрання» глядачі побачать, як в XIX-ХХ століттях виглядала українка в залежності від віку, соціального статусу і регіону проживання. Для цього в кожному з коротких, але яскравих епізодів, буде відтворено характерний для певного регіону етнічний образ.

Героїні циклу «СПАДОК». Для зйомок у проекті були ретельно відібрані героїні – яскраві та самобутні представниці України, з різним характером, різного віку дівчата та жінки, які заворожують поєднанням простоти та достойності. Одним із облич проекту стала українська етно-співачка Росава.

Над створенням роликів працювали: режисер Олексій Гуз, оператор Юрій Бакун, консультанти Українського Інституту Історії Моди, графіка проекту Signal Red, продюсер Олена Малкова. Окрема подяка Олені Янчук за натхнення.

У проекті «Спадок» звучать українські народні пісні, записані в сучасній обробці спеціально для циклу фолк-музикантами:

Ігор Сакач (музичний продюсер)
Максим Бережнюк (виконавець на традиційних духових інструментах, вокаліст)
Марія Квітка (вокалістка)
Анастасія Полетнєва (вокалістка)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кибалка та плат: весільна мода на Волині 100 років тому. ВІДЕО
11 квітень, 2018, 18:40