На Волині більшає хворих на кір. Влада закликає робити щеплення

На Волині більшає хворих на кір. Влада закликає робити щеплення
На Волині з початку року на кір захворіли 129 осіб.

За даними «Волинського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я» в регіоні зберігається тенденція до росту захворюваності на кір, - повідомили у прес-службі ОДА.

Інтенсивність епідемічного процесу з середнього рівня досягла високого і становить 12,4 чол. на 100 тис. населення. Проте, в деяких районах ці показники значно вищі: Турійський район – 146 чол. на 100 тис. населення, м. Володимир – Волинський – 80 чол. на 100 тис., Луцькому районі – 20,3 чол. на 100 тис., м. Ковель – 19 чол. на 100 тис. Натомість захворювання не зафіксовано лише в 4 регіонах області: Ратнівському, Шацькому, Любешівському районах та м. Нововолинськ.

Як повідомляє виконувачка обов’язків директора державної установи «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я» Наталія Янко, з початку року зареєстровано 129 випадків кору. Найбільше хворіють школярі віком 6 - 14 років. Понад 66 % хворих не щеплені проти кору або не мають чергового щеплення. Серед захворілих також є особи, котрі отримали імунопрофілактику понад 10 років назад.

"За останніх два тижні найвищий ріст захворюваності кором зареєстровано у місті Володимир-Волинському та Володимир-Волинському районі, де захворіло 34 особи (28 дітей та 6 дорослих). Епідеміологічним розслідуванням встановлено, що поширення захворюваності, ймовірно, відбулось внаслідок участі в масовому заході «Битва талантів», що відбувся в березні 2018 року за участю представників нашої області та міста Рівне. Тож вкотре звертаю увагу на необхідності проведення вакцинації як дітей, так і дорослих", - повідомила Наталія Янко.

Слід зазначити, що здійснюється щоденний моніторинг охоплення профілактичними щепленнями підлягаючих осіб. За результатами аналізу щепленості встановлено, що за І квартал 2018 року показники охоплення плановими щепленнями проти кору по області нижчі від розрахункових за три місяці: вакцинація в 1 рік виконана на 17%, ревакцинація в 6 років – на 19% (нормативний показник 25%). Нижчі від середньообласних показники у Ківерцівському, Шацькому, Любешівському, Локачинському, Маневицькому, Луцькому районах та місті Луцьку.

Разом із тим, ситуація з охопленням щепленнями проти кору у Володимир-Волинському районі та місті Володимир-Волинський дещо покращилась. Так, в квітні проведено 372 вакцинації проти кору дітям, котрі пропустили чергове щеплення, в тому числі 77 контактних у вогнищах. Це більше, ніж за два попередні місяці, коли в сумі щеплено 321 дитину.

Проте, у вікових групах 1 рік та 6 років цей показник ще залишається низьким, і становить відповідно 16 % та 10 % (при нормативному за 3 місяці 25 %).

– Нині на Волині є достатня кількість вакцини проти кору (Пріорикс Бельгія) – понад 5 тисяч доз. Основною ж причиною нещепленості дітей залишається відмова батьків, – підсумувала Наталія Янко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.