Волинський священик розповів, чого не треба робити у Провідну неділю

Волинський священик розповів, чого не треба робити у Провідну неділю
Священик Нововолинського Святодухівського собору отець Іван вважає, що у Провідну неділю люди не мають влаштовуваи трапез поблизу могил, а молитися за душі близьких. Харчі ж натомість можна пожертвувати тим, хто їх потребує.

Про це йдеться у публікації на сайті Нововолинськ. com. ua.

На Провідну неділю сім’ї збираються на кладовищах, щоб помолитися за близьких, що пішли у вічність.

Подекуди біля могил ставлять столи і лавки. І на Провідну неділю приходять всією родиною, накривають стіл і справляють поминальний обід. Свою думку щодо того, чи правильно так робити, розповів священик Нововолинського Святодухівського собору отець Іван.

"У саму Провідну неділю сім’ї усі разом приходять в храми, де разом зі священнослужителями підносять свої щирі молитви до Господа Бога за упокій своїх близьких. Потім на кладовищах також звершують заупокійні молитви за своїх рідних і знайомих. На могилі священик служить коротеньку літію і освячує могилу свяченною водою. Подекуди збереглася язичницька традиція: влаштовувати біля могил трапези. Споживають різноманітну їжу і, навіть, розпивають алкогольні напитки. Однак, цього робити не треба. Коли ми приходимо на кладбище, то наші рідні, які відійшли у вічність вже не потребують цих харчів, а найперше потребують нашої щирої молитви", – зазначив священик.

Він наполягає на тому, що завдання людей під час Проводів – не наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути дикі звірі, пташки, безпритульні собаки. Християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок, наприклад, у притулок для бездомних людей.

Напередодні люди ходять прибирати могили своїх померлих родичів і прикрашають їх різними квітами, синтетичними вінками. Але, за словами отця Івана, штучні букети забруднюють навколишнє середовище. Тому все-таки краще надавати перевагу живим квітам.

"Люди приходять перед Провідною неділею на кладбище і прикрашають могили штучними квітами. А потім, через деякий час, вони викидають їх на смітник і забруднюють наше навколишнє середовище. Дехто їх спалює і цим отруює природу. Хоча буває й так, що рідні померлих людей живуть далеко і рідко приїжджають, тому штучні букети для них – це гарний вихід із ситуації", – зауважив отець Іван.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Волинський священик розповів, чого не треба робити у Провідну неділю
15 квітень, 2018, 03:51