Медична реформа: розповіли про особливості підписання декларацій

Медична реформа: розповіли про особливості підписання декларацій
Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про важливі моменти кампанії "Лікар для кожної сім'ї".

На поширені запитання про вибір лікарів вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Чи має декларація строк дії?

Декларація, яку ви підписуєте зі своїм сімейним лікарем або терапевтом - безстрокова. Вона діє доти, доки ви не вирішите укласти декларацію з іншим лікарем. Для дитини декларація з педіатром діє до 18 років. Потім потрібно обрати сімейного лікаря або терапевта.

Що робити, якщо мій лікар змінив місце роботи?

Заклад, у якому ви підписали декларацію, зобов’язаний вас повідомити про зміну роботи вашого лікаря заздалегідь. Надалі ви вирішуєте - чи підписати декларацію з іншим лікарем у цьому медзакладі, чи продовжити обслуговуватися у вашого лікаря, проте в іншому місці. Якщо у вас будуть проблеми з пошуком нового лікаря, зверніться до місцевого департаменту/управління охорони здоров’я і вам допоможуть.

Що робити, якщо мій лікар пішов у відпустку або на лікарняний?

У такому разі адміністрація медзакладу, в якому працює ваш лікар, визначить іншого фахівця, який у цей період замінятиме вашого лікаря.

Що робити, якщо я поїхав в інше місто і захворів?

Якщо ви поїхали в інше місто, і там щось сталося, то працює невідкладна допомога.
Зверніться до найближчого закладу з надання первинної медичної допомоги. Підписувати декларацію для одноразового звернення потреби немає.

Чи залишаться виклики сімейного лікаря додому?

Так, виклик додому сімейного лікаря, терапевта та педіатра входить до переліку послуг, які надаються на первинній ланці. Кожен лікар зможе виїжджати до своїх пацієнтів. Щоби вирішити, чи потрібно їхати на виклик, лікар поспілкується з пацієнтом телефоном і вирішить чи справді треба їхати, чи достатньо буде консультації телефоном, чи пацієнт зможе сам приїхати до амбулаторії. Чи буде лікар виїжджати додому - залежить від стану пацієнта, а не від того, як далеко він знаходиться від лікаря.

Я можу підписати декларації з кількома лікарями?

Ні, ви можете підписати декларацію лише з одним лікарем. Він має стати вашою довіреною особою у більшості питань щодо здоров’я. При укладанні декларації з новим лікарем, попередня декларація анулюється автоматично.

Як розірвати декларацію з лікарем?

Якщо вирішили змінити лікаря - нема потреби окремо розривати з ним декларацію. Достатньо підписати декларацію з новим лікарем. Попередня декларація анулюється автоматично.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
жеби панусю відправити домів?
Відповісти