Лучанин відкрив секрет, як вирощує 170-грамові суниці

Лучанин відкрив секрет, як вирощує 170-грамові суниці
38-річний лучанин Василь Костенко вирощує суниці сорті Кісс Неліс, плоди якої виростають до 170 грамів масою.

Чоловік розповів для gazeta.ua, як познайомився з чудо-ягодою та що треба робити, аби саджанці давали хороші плоди.

— Коли побачив суницю сорту Кісс Неліс на виставці, то ахнув. Ці гіганти не вміщалися троє у півлітровій банці. Вирішив і собі виростити таку. І в мене вийшло, — каже Василь Костенко. — Нічого особливого не робив. Дотримувався інструкції по підживленню, що мені дав продавець.

Виросли ягоди вагою ­70–170 г округло-конічної форми з тупим кінцем. На смак солодка й наливна соком.

— Беріть розсаду, де видно корінь. Він має бути мокрий, із землею. У середині куща молоді салатові листки — серцевина чи точка росту. Без неї не прийметься.

Кущі залишає у воді на 15–20 хв., щоб корінь наситився вологою. Ще краще перед посадкою тримати півгодини в розчині коров'яку та глини. Для дез­інфекції поливає міцним настоєм марганцівки. За 10 хв. ставить розсаду в яму.

— Добре, щоб перед полуницею росли гірчиця, морква, пастернак, селера, петрушка, жито чи пшениця. Якщо була картопля або помідори, може вразити фітофтора.

Викопує ями на відстані 40 см глибиною штрик лопати. Кладе коров'ячий або кінський пере­гній, але не курячий. Він концентрований і може спекти корені. На п'ять ямок витрачає відро перегною.

— У курячому посліді багато калію, який любить суниця. Якщо взяти його не перегноєм, а свіжим, то на город занесете глисти, що потім поосідають на ягодах.

Радить не вносити азотних добрив. Вони роблять ягоди кислими.

— Саджу суницю не ділянкою, а рядами. Так вона не загущена й менше заводиться шкідників.

Додає в кожну яму по столовій ложці попелу. Перемішує із землею і наливає літр теплої води. Садить у болото, а за 2 год. присипає сухим ґрунтом. Перший тиждень поливає щодня.

— Щоб розсада краще прижилася, підживлюю її розчином йоду. Капаю 10 крапель на 10 літрів води. Має йти по літру води на кущ суниці. Такий розчин допомагає корінню активно рости.

Йод також захищає від гниття. Тільки вже треба 40 крапель. Перемішує й обприскує ним кущі перед цвітінням. У вже посаджених з осені кущів навесні обрізає листя, розпушує землю та підживлює добривами. Це слід робити тричі на рік — на початку весни, під час цвітіння й після збору врожаю.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: суниця
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.