На Волині діти вчаться в аварійній «довоєнній» школі. ФОТО

На Волині діти вчаться в аварійній «довоєнній» школі. ФОТО
У селі Грем’яче Ківерцівського району діти вчаться в аварійній школі, збудованій ще 1932 року. Однак вже найближчим часом переглянуть проект будівництва нової школи, аби згодом взятися до його реалізації.

Сільську школу у рамках робочого візиту на Ківерцівщину 16 квітня відвідав голова Волинської обласної держадміністрації Олександр Савченко.

Нині в аварійному корпусі школи навчається 145 дітей. 1-4 класи перевели до тимчасового приміщення садочка, аби навчальний процес скоротити до однієї зміни.

Приміщення, де міститься сільська школа, не має ні власного актового залу, ні сучасної системи опалення, ні навіть елементарних зручностей – діти змушені бігати до туалету на дворі. Навчальний заклад може похвалитися великою кількістю здобутків своїх вихованців, однак діти вчаться в жахливих умовах. У школі розповідають, що навіть завдання причепити нові стенди на стіни може перетворитися на нездійсненну місію - вони прогнили і провалюються. Так само прогнили балки перекриття, аби хоч трохи полагодити, попідв’язували до залізних рейок.

Директор школи Оксана Бобровик розповіла, що взимку діти ще й змушені мерзнути, бо в школі досі – пічне опалення.



«Умови погані – чути запахи від чадного газу, пічне опалення грубки, взимку в нас, якби ми не старалися, не вдається досягти температурного режиму... В менших класах тепло, а от в більших - дуже холодно», - каже директор.

Водночас, за її словами, у селі є місце для школи - поряд з сільрадою, за садочком у центрі села. З приводу будівництва вже неодноразово зверталися у різні інстанції, однак останнім часом зневірилися.



Грем'яченський сільський голова Наталія Мельник додала, що нині для будівництва школи вже є проект, вартість якого – 38 млн грн. Навіть якщо проект переробити, то школу реально збудувати за 40-45. Мовляв, є котельня від садочка, яку можна буде використати для опалення, а також газ та вода, підведені до ділянки.



«Сільська рада б долучилася коштами, ми би вже акумулювали, збирали, щоб почати це будівництво», - додала посадовиця. Тому вона прохала голову ОДА посприяти та «дати старт» новій школі в Грем’ячому.

Очільник ОДА Олександр Савченко зауважив, що треба «сідати разом» і шукати шляхи вирішення проблеми.

«Якщо вона аварійна, то ризикувати дітьми нам ніхто не дозволить», - наголосив посадовець. Після побаченого він зауважив, що дах школи дійсно може незабаром завалитися. Тож треба негайно вивчати проект та шляхи його реалізації.

«Можливо, він зроблений по старих технологіях, можливо, він може бути здешевленим. Зрозуміло, що за рік не збудуєш навіть будинку, бо є певні технологічні процеси. Але ми повинні закласти у цьому році і «вбити» в програми восени наступного року кошти із різних бюджетних надходжень, це все реально, це все можна робити», - наголосив посадовець.

«Ми стоїмо біля школи в Грем’ячому, я домовився з головою сільради, що ми з сьогоднішнього дня вже працюємо, ще які нам терміни давати? Вона сьогодні підніме проект, вона завтра зустрінеться з головою РДА і, напевно, в середу-в четвер вони будуть у мене. Цей проект дамо спеціалістам, вони його вивчать, визначать термін, за який його можна зробити, і кошти для відповідних експертиз - і все, вперед», - підсумував Савченко.



Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині діти вчаться в аварійній «довоєнній» школі. ФОТО
16 квітень, 2018, 19:01