Злочин Красного Саду: 75 років від дня страшної трагедії на Волині

Злочин Красного Саду: 75 років від дня страшної трагедії на Волині
Від дня трагедії у селі Красний Сад на Волині, де польська поліція разом із нацистами вбила 104 мешканці та знищила село, сьогодні, 19 квітня, виповнюється 75 років.

Про це повідомили у прес-службі Українського інституту національної пам’яті.

Нагадаємо, 19 квітня 1943 року близько 10 ранку село Красний Сад оточили військові, які розмовляли польською мовою, вони були вдягнуті у нацистську форму. Військові вбили кількох чоловіків, які були в полі. Далі невеликими групами карателі тихо рухалися селом.

Перші п’ять сімей, які трапилися на їхньому шляху, загнали у клуню і тихцем стратили. Далі йшли від двору до двору, заводили до клунь усіх, кого знаходили в хатах і на подвір’ях, наказували лягати на підлогу, і німець стріляв у когось із пістолета з глушником, а поляки-поліціянти, озброєні не оснащеними глушниками гвинтівками, добивали людей хто багнетом, а хто узятими з-під хліва вилами.

19 квітня польська поліція і нацисти вбили 103 красносадівців і ще 1 людину із села Бережанки. Вдалося вижити лише 13 людям. Серед знищених селян Красного Саду було 20 дітей шкільного віку, 8 дошкільного, а також дев’ятимісячне немовля, назване при хрещенні Софією.

Українці Красного Саду, убиті польською поліцією, стали одними із перших жертв польсько-українського конфлікту в роки Другої світової війни. Злочин вчинений у Красному Саду спровокував подальше кровопролиття, жертвами якого стали як українці, так і поляки.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Злочин Красного Саду: 75 років від дня страшної трагедії на Волині
17 квітень, 2018, 21:09