«Волинянин»: історія людської долі крізь призму історії

«Волинянин»: історія людської долі крізь призму історії
У Волинській обласній науковій бібліотеці імені Олени Пчілки відбулася зустріч відомого волинянина – політика, народного депутата України чотирьох скликань, письменника, дослідника історії Ярослава Федорчука.

Про це повідомила Наталка Грінчук.

Він народився 22 жовтня 1936 року в селі Несвіч Луцького району. В дитинстві став свідком, як три ворожі сили – радянська, фашистська та польська – намагалися стерти із землі українське село. Малим хлоп’ям опинився у німецькому концтаборі. Наполегливість допомогла вийти у широкий світ, здобути освіту, стати відомим політиком і народним депутатом України. Але ніколи не цурався малої батьківщини, робив все від нього залежне, щоб відновити історичну правду, зокрема про українсько-польське протистояння на Волині.

«З Україною в серці» – так називалася виставка книг і публікацій Ярослава Федорчука. Серед них – «Волинянин. Дитинство і юність», «Волинянин. Напередодні», «Трагедія українсько-польського протистояння на Волині. 1938 – 1944 роки. Волинська область. Підсумки», «Афоризми». Наш земляк також є автором фільмів «Волинянин» та «Вони боролись до загину».

Розмову з присутніми розпочав сам ініціатор зустрічі.

«Нині українці переживають не просто важкі, а доленосні часи. Перед кожним громадянином постає вибір: робити свій вклад у незалежність Батьківщини чи ні», – сказав Ярослав Федорчук.

За його словами, нині в суспільстві є чимало протиріч, які можуть призвести до загибелі держави.

«Свій обов’язок бачу в тому, щоб через кіно, літературу та інші види мистецтва вплинути на людей, аби знімати ці суперечності», – наголосив письменник і політик, який свого часу став одним із засновників партії «Батьківщина».

Враженнями від книги «Волинянин» та однойменного фільму поділилися Тетяна Лук’янчук, колишній головний редактор творчо-виробничого об’єднання облтелерадіокомпанії Василь Федчук, краєзнавець Микола Вавренчук, головний редактор тижневика «Вісник+К» Євген Хотимчук, вчитель історії села Несвіч Луцького району Юрій Байбула, доцент СНУ, кандидат історичних наук Галина Панишко. Вони дякували автору за правдиву і майстерну розповідь про долю дитини, якій довелося пройти крізь біди і поневіряння.

«У творі є нібито непримітний абзац, де змальовано мить повернення тітки з Сашком із німецького заслання. Моя мама декількома місяцями пізніше – в жовтні 1945 року – із сином на руках, втікши з радянського заслання, теж зупинилася на перепочинок за якихось три кілометри від домівки… Різні ситуації, але яка схожість в діях волинських селянок», – розповів лучанин Антон Ступак.

Учасників зустрічі зворушили кадри з кінофільму «Волинянин», в якому знялися артисти Волинського драматичного театру імені Тараса Шевченка. За талановито зіграні ролі Ярослав Федорчук подякував народному артисту України Олександру Якимчуку (у фільмі - дядько Гаврило) та Катерині Шпак (тітка Антоніна), а також учням школи села Рокита Віктору Дудаю (Сашко), Наталії Нестерчук та Віталію Кицуну.

Чудовим емоційним доповненням творчого вечора став виступ дуету «Душа Волині» – заслуженої артистки України Алли Опейди та заслуженого працівника культури В’ячеслава Судими.

Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича
Фото Петра Сайкевича

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
«Волинянин»: історія людської долі крізь призму історії
19 квітень, 2018, 08:30