Фінансування на житло луцьким атовцям зменшили удвічі

Фінансування на житло луцьким атовцям зменшили удвічі
Попри гучні плани щодо співфінансування купівлі житла луцьким атовцям, на програму, яку обіцяли «дофінансувати» після перерозподілу залишків чи перевиконання бюджету, нині не додали жодної копійки. Порівняно ж із минулим роком, фінансування зменшилося вдвічі.

Про це 19 квітня під час круглого столу Волинського Центру Розвитку Урядування на тему «Зменшення підтримки учасників АТО в Луцьку: непрофесіоналізм чи свідомі дії міської влади?» повідомив експерт організації Тарас Яковлев.

Він зауважив негативні тенденції скорочення у 2018 році у порівнянні із 2017 роком Програми забезпечення житлом на умовах співфінансування учасників бойових дій, інвалідів війни, які були мобілізовані на військову службу для участі в АТО, а також членів сімей загиблих (померлих), зниклих безвісті військовослужбовців розповів.

Яковлев звернув увагу, що дохідна частина власних надходжень міста у 2017 році становила 979,7 млн. грн. До цієї суми враховані і надходження від будівельників за пайову участь в розвиток інфраструктури - 14,4 млн. грн. Луцька міська рада прийняла рішення, яким взяла на себе зобов’язання половину коштів від пайової участі спрямовувати на вищевказану програму.

За словами Яковлева, у 2017 році сума фінансування склала 8,6 мільйона гривень.

Натомість у 2018 році доходи бюджету Луцька збільшилися на 138 млн. грн. Пайова участь на початок року вже запланована на рівні понад 14 млн грн, однак для атовців передбачили тільки 4 мільйони гривень. Однак, попри нагадування низки депутатів про необхідність збільшити суму, озвучували лише відмовки.

«Відповідь була наступна - буде перевиконання, чи розподіл невикористаних залишків ця програма буде збільшена» - нагадав Яковлев. Однак протягом цього року вже тричі перерозподіляли загалом 42 мільйонів гривень, однак жодної копійки для програми додатково не спрямували.

«Є дуже велика ймовірність, що ці 4 мільйони гривень так і залишаться», - сказав Яковлев.

За його словами, наприкінці 2017 року зробили ще одну важливу зміну. Мовляв, першопочатково програму планували, аби квартири могли купити звичайні мобілізовані хлопці, які пішли воювати. Однак наприкінці 2017 року розширили спектр програми співфінансування. Тож тепер у чергу можуть потрапити і працівники МВС, і нацгвардійці, і працівники СБУ, які взагалі мають окрему чергу.

«Я вважаю, що на цьому ця програма свою основну суть втратила», - каже експерт.

«Так і є. Уже нацгвардійці отримують житло. Вони мають інакші зарплати, вибачте», - додала психолог Олена Зверєва. Мовляв, вона неодноразово спілкувалася із бійцями, які стояли на 3 лінії, були добре забезпечені та отримували високі зарплати. Тож програму, яка мала забезпечити житлом тих, хто найбільше потребує, перетворюють у фарс.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Фінансування на житло луцьким атовцям зменшили удвічі
19 квітень, 2018, 13:16