У Луцьку пояснили, що в переїданні винні неандертальці

У Луцьку пояснили, що в переїданні винні неандертальці
На факультеті бізнесу Луцького національного технічного університету відбулася доволі нетрадиційна лекція про причини переїдання.

Про це повідомила Ілона Карпюк в інформаційному відділі ЛНТУ.

Лекцію «Три головні причини переїдання, або чому у всьому винні Неандертальці. Інструкція з користування мозком у XXI столітті» провела для майбутніх товарознавців, менеджерів та маркетологів колишня студентка факультету бізнесу Ольга Іванищук. За її словами, лекція стала спробою поєднати три дисципліни: біохімію, нутріциологію та маркетинг, аби показати, як продаються непотрібні речі і як на них «ведуться» люди.

«Я спробувала поєднати те, що було б цікаво власне студентам факультету бізнесу. Лекція представлена з позиції нейромаркетингу, впливу на свідомість, продажу і впливу через фітнес-індустрію. Я буду показувати як продають непотрібні речі, на що вони впливають, на які гачки чіпляють людей і як на це не попастися. Це спроба поєднати три дисципліни: біохімію, нутріциологію , маркетинг і продаж», - розповідає Ольга.

Крім того, лектор додає, що тема нині є доволі актуальною: «Є мільйони випадків, особливо в Америці, коли люди не розуміють, що відбувається з їхнім організмом, вони помирають не від голоду, а від ожиріння, тому тема сьогодні є актуальна. Для студентів вона теж є цікавою, бо зараз я навчаюся новим тенденція маркетингу, новим «гачкам» впливу через інтернет і оскільки курс «digital-впливу» не введений в університетах, то я сподіваюся, що кожен візьме для себе щось корисне».

Передусім Ольга Іванищук розповіла студентам, про те, як нині професійно дурять людей через Інтернет, продаючи речі, які шкодять організму.

«Варто одразу звернути увагу, що зазвичай виникають думки: їм якийсь непотріб, хоча це погано; не можу схуднути, бо не маю сили волі; не можу перестати їсти солодке; хочу за себе взятися; завтра почну бігати, почну снідати, піду в спортзал…» - йдеться у повідомленні.

«Ти собі обіцяєш, але реально воно не виконується. Кожен думає, що це унікальна проблема, але насправді вона глобальна, це стосується усіх. Хоча, першочергова проблема не у вас, бо якщо вона поширена, то значить закладена у чомусь більш глобально-загальному», - зазначає Ольга.

За її словами, наші предки вмирали від голоду і холоду, а тому прагнення накопичувати і зберігати енергію уже закладено в нас еволюцією.

«Справа в тому, що ми вижили, бо наші предки вмирали від голоду, холоду, інфекційних захворювань, від того, від чого нині нам допомагає медицина. У всіх нас є те, що закладено еволюцією. Ми прагнемо зберігати енергію і наш організм робить буквально все, щоб цю енергію здобувати більше. Тобто більше їсти і менше рухатися. Нині ми думаємо про розвиток, навчання, роботу, але проблема виживання уже років 200 відсутня. Тож ця основа закладена в наш організм уже давно. Відтак, у всіх таких проблемах винен Неандерталець. Мозок розуміє, що якщо ви зараз їсте, то потім настануть голодні часи», - запевняє лектор.

За словами Ольги, існує концепція триєдиної моделі мозку. Вона не біологічна, а більше ментальна і застосовується в психології. Отож, є рептильний мозок, що знаходиться в основі середнього емоційного мозку та нового мозку, який може думати та аналізувати. Функцію рептильного мозку можна порівняти із діями ящірки, яка хвилюється за свою безпеку й територію. Тож, цей мозок відповідає за безпеку, розмноження, захист території і домінування.

Вміючи правильно впливати на цей мозок, людина може підкорити багатьох. Так і в маркетингу: першою чергою при сприйнятті інформації діє рептильний мозок. Наприклад під час інформаційної війни, росіяни починали говорити різні нісенітниці про українців, бо їм надавили на рептильний мозок, а в такому випадку логіка просто відключається. Основне завдання людини, під час такого впливу, уникнути болю та вижити.

«Хто зможе знайти аудиторію, яка думає на рівні рептильного мозку, і зможе правильно на неї подіяти – стане мільйонером», - наголошує Ольга Іванищук.

Що стосується харчування, то тут реалізується аналогічна схема впливу на людину. Для рептильного мозку треба давити на біль: «Не можеш схуднути? Довго починав? В тебе немає сили волі?». Автор цих питань хоче почути від вас відгук, а тому додає ще й засіб позбутися страху – частку БЕЗ або НЕ: «Схуднути БЕЗ зусиль», «Створити тіло своєї мрії НЕ застосовуючи силу волі» тощо. Особливо дієвою, додає лектор, у такому випадку є тизерна реклама, коли вона не завершена: «Хочеш схуднути, просто випий на ніч…» Але в такому випадку, людина «клікнувши» на цю рекламу в Інтернеті потрапляє на поради і висновки незрозумілих лікарів, які рекламують дешеві засоби, які часто-густо можуть зашкодити здоров'ю.

На рептилію не діє розповідь про переваги, її цікавить, що вона від цього отримає. Так само абсолютно не впливає розповідь про задоволення, бо на них діє конкретика: «Мінус 10 кг за місяць», тобто тільки те, чого людина хоче.

Потому жінка розповіла про засоби впливу на середній емоційний мозок та на новий мозок і як його можна уникнути, зокрема, що стосується фітнес-індустрії та маркетингу. А відтак, Ольга Іванищук передала основний меседж лекції: «Користуйтеся мозком».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нормально: про будь-що, аби було на слуху...
Відповісти
Останні новини
У Луцьку пояснили, що в переїданні винні неандертальці
21 квітень, 2018, 08:00