Лучани влаштували флешмоб на підтримку об’єднання церкви. ФОТО

Лучани влаштували флешмоб на підтримку об’єднання церкви. ФОТО
Лучани вийшли на Театральний майдан, щоб підтримати проголошення автокефальної церкви в Україні.

Акція на підтримку визнання Вселенським Патріархом Варфоломієм автокефалії Православної Церкви в Україні відбулася на Театральному майдані Луцька у неділю, 22 квітня, - пише інтернет-видання "Волинь24".

Після того, як у луцьких храмах завершилися богослужіння, молодь, громадські активісти, представники влади та духовенства прийшли на головну площу міста, щоб продемонструвати, що волиняни підтримують проголошення незалежної церкви в Україні.

Своєрідним символом єдності у прагненні мати автокефальну церкву у країні, яка вже який рік воює з російським ворогом і втрачає кращих синів, країні, яка відстоює свою незалежність кров'ю, став величезний вишитий рушник, який школярі розтягнули на Театральному майдані.

Участь у своєрідному флешмобі взяли і священнослужителі, зокрема: від УПЦ КП - декан Свято-Троїцького кафедрального собору о. Миколай, від УАПЦ - благочинний, декан Волинського деканату митрофорний протоієрей о. Павло Краєвський, митрофорний протоієрей о. Роман Романів, настоятель храму Святих Апостолів Петра і Павла о. Володимир.

"Сьогодні ми маємо відчуття радості, великої любові Бога до нас і нас до Бога. Тому цей день, який перейде в історію, повинен бути благословенний самим Богом. Сьогодні після завершення літургії в нашому кафедральному Соборі Святої Трійці, ми просили Бога, щоби він вразумив наших братів, сусідів, щоб Господь дав сили і Патріарху Варфоломію, аби він надав нам право автокефалії, так званий томос. Документ, який засвідчить, що ми є Держава і ми є Церква. Ми просимо, щоб через нашого Президента, нашу владу ми досягли духовних вершин визнання рівноправної помісної української церкви", - з такими словами звернувся до присутніх декан Свято-Троїцького кафедрального собору о. Миколай.

Благочинний Української автокефальної православної церкви, декан Волинського деканату, митрофорний протоієрей Павло Краєвський пригадав усім події 19 серпня 1989 року, коли священики о. Володимир Ярема (у майбутньому патріарх Дмитрій) та о. Іоан Пашуля проголосили автокефальну православну українську церкву.

"Тим шляхом наша церква йде по сьогоднішній день. Шляхом незалежності, шляхом свободи", - наголосив о. Павло.

Відтак, на думку духовенства, визнання церкви незалежною - подія, якої як ніколи потребує наша держава.

Серед тих, хто підтримав флешмоб була й донедавна мешканка Луганська, а нині лучанка Тетяна Клименко. Жінка з родиною з початком війни на Сході змушена була змінити місце проживання, залишити Луганськ, де жили понад 60 літ, і переїхати в Луцьк.

"Дякуючи молитвам, ми зберегли собі життя. Дякуємо Богу і за те, що маємо другу Батьківщину - місто Луцьк. Ми полюбили це місто і ми - за єдину українську церкву", - каже жінка.

Як зазначали раніше у Волинській єпархії УПЦ КП, захід проведено з благословіння Патріарха Київського та всієї Руси-України Філарета та митрополита Луцького і Волинського Михаїла.

Нагадаємо, 19 квітня Верховна Рада прийняла постанову «Про підтримку звернення Президента України до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви в Україні».

"Це буде великий поштовх до об’єднання всього українського суспільства – визнання Української Церкви. Українська нація цього прагнула всі 26 років", - наголосив з цього приводу митрополит Луцький і Волинський Михаїл.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
моя прабатьківська - греко-католицька!
Відповісти
Флешмоб флешмобом. Але УПЦ КП і УАПЦ досі не обєднались.... Хоч позиціонують себе як найукраїнськіші. Хто не дає? Госдеп? Кремль? Чи власні амбіції? Кому має давати той томос Вселенський патріарх? Учасникам флешмобу?
Відповісти
Не подолані причини розколу. Треба щоб люди навчились поважати і любити один одного. Якщо навіть влада силою зробить якесь з кимось обєднання то воно довго в купі не втримається.Недобре що політики пхають носа. Кругом де хазяйнують політики - безлад і беззаконня.
Відповісти