Бізнесмену дали в оренду 8 тис. га колківського лісу

Бізнесмену дали в оренду 8 тис. га колківського лісу
Луцький бізнесмен Вадим Зимонін, власник фірми «Хуберт» замахнувся на 8 тис. га лісу Колківського лісгоспу - в обласному управлінні лісомисливського господарства,не червоніючи, переконують: державним лісгоспам важко утримувати угіддя, тому єдиний вихід — надати їх у користування.

Як пише газета «Відомості», такої ж думки були і 58 депутатів облради, які на останній сесії таки дозволили бізнесмену наступні 15 років господарювати на угіддях на свій лад.

Маневиччани не надто задоволені таким поворотом подій. Кажуть, що інтереси громади ніхто не враховує, а депутати обласної ради прислухаються до невеличкої купки мисливців. На підтримку людей Маневицька районна рада проголосувала за запит «свободівця» Володимира Романюка щодо недопущення надання в користування мисливських угідь «Хуберту». Його позиція базувалася на тому, що кілька років тому Соф’янівське лісництво Маневицького держлісгоспу площею 5 798 га було передано у користування «Феміді-Інтер». Нічого доброго з цього не вийшло. Та обласним депутатам, вочевидь, рішення районних колег усе одно, що пусте місце.

Нагадаємо, що керівником ТзОВ «Феміда-Інтер» є нинішній депутат Волиньради Василь Столяр, який, за чутками, знайомий із паном Зимоніним, бо ж і на комісії з питань екології, і на засіданні сесії активно відстоював пропозицію надати в користування мисливські угіддя. На комісії пан Столяр начебто випадково замовив слівце за власника підприємства «Хуберт», мовляв, той активно популяризує в Україні мисливство і чи не єдиний гідно представляє Волинь у новому напрямку — спортивному мисливстві. Під час сесійного засідання на підтримку Столяра стали інші депутати, які переконували: бізнес ефективніше господарюватиме у мисливських угіддях, бо вкладатиме туди інвестиції.

Таким чином ПП «Хуберт» отримало в користування 5719 гектарів угідь Граддівського лісництва ДП «Колківське ЛГ» і 2230 гектарів Розничівського лісництва ДП «Поліське».

Директор Колківського лісгоспу Віталій Котеленець розповів «Відомостям», що зовсім не шкодує за переданими угіддями. За його словами, утримувати їх дуже важко. Один єгер стежить за чотирма тисячами гектарів, а за тисячу гривень заробітної плати такий об’єм робіт мало хто погоджується виконувати.

«Віддача від лісового господарства мізерна — одні витрати. Це і посіяти треба, і кормів закупити. Мені хочеться платити гідну заробітну плату і майстрам по лісу, і заготівельникам. Нам так чи інакше доведеться боротися з браконьєрами, а хто господарюватиме на тих угіддях — «Хуберт» чи «Феміда-Інтер», — не важливо», — розповів пан Котеленець, ще раз підкресливши, що за передачею мисливських угідь таки стоїть депутатське лобі.

В управлінні лісового господарства повідомили, що юридична адреса приватного підприємства «Хуберт» — на вулиці Винниченка обласного центру. Тільки от застати його власника пана Зимоніна «Відомостям» не вдалося.

Інформацію про те, що ж збирається робити бізнесмен на восьми тисячах гектарів, вивідали у заступника начальника мисливського господарства, охорони і захисту лісу обласного управління лісового та мисливського господарства Руслана Люшука.

«Площа Колківського лісгоспу складає 47,2 тисячі гектарів. Із них 22,9 тис. га — лісових, польових — 22,7 тис. га, водно-болотяних — 1,6 тисячі гектарів. У користування ПП «Хуберт» переходить одна третя лісових угідь, тобто 7945 тисяч гектарів. Ми пішли на такий крок, бо з року в рік на утримання лісу держава виділяє все менше коштів. Можна навіть сказати, що тепер грошей узагалі не виділяється. Господарства утримуються за рахунок власних грошей. Коли є інвестор, який бажає фінансувати, до того ж немалі кошти, то чому б його не підтримати? Повірте, це буде від 250 до 400 тисяч гривень у рік. Сюди входить зарплата єгерської служби, охорона мисливських угідь, придбання транспорту, паливно-мастильних матеріалів, форменого одягу, кормів. Фінансовий тягар знімається з Колківського лісгоспу», — повідав пан Люшук.

Заступник начальника також розповів, що до цього часу Колківський лісгосп «якось» зводив кінці з кінцями, а «Хуберт» начебто має потужний капітал.

«Сам засновник підприємства до нас приїжджав, привозив статутні документи, — каже Руслан Володимирович. — Дата створення підприємства 4 грудня 2009 року. Статутний фонд — 500 тисяч гривень. Основний вид діяльності — мисливство, розведення диких тварин. За перший рік господарювання в угіддя планується вкласти 971 тисячу гривень на побудову кормосховища, електрифікацію, придбання автомобіля, трактора, гужового транспорту. Заробітна плата, розрахована на рік, — 148 тисяч, засоби зв’язку — 12 тисяч, форма для єгерської служби — 24 тисячі гривень, заготівля кормів, посів — 79 тисяч гривень».

Руслан Люшук також наголосив, що ПП «Хуберт» мисливські угіддя надали в користування на мінімальний, згідно з законом, термін — 15 років. До цього часу підприємство не мало у користуванні мисливських угідь.

Чиновник одразу застеріг: якщо у «Хуберта» нічого не вийде, «промахів» йому ніхто не пробачить, мовляв, питання — на контролі громадськості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Не знаю, як збирається господарювати ПП "Хуберт", якщо має всього-на-всього 500 тис. грн статутного капіталу, а витратити цього року збирається 971 тис. Не знаю такого приватника, який би господарював собі на збиток. Виходить, щоб "Хуберт" звів кінці з кінцями, йому треба як мінімум "наварити" мільйон грн. на полюваннях, щоб принаймні повернути вкладені кошти, або й ще більше, бо Якщо візьме кредит на ту суму, якої не вистачає (971 тис. грн. - 500 тис.= 471 тис. грн), то доведеться ще банку платити відсотки. Тому навіть із такої невеликої інформації видно, що бухгалтерія у "Хуберта" "темна", і звіра він збирається відстрілювати стільки, щоб вистачило для "навару" або організовувати для багатих Буратіно поліське сафарі. Тому як депутат облради я голосувала проти такого рішення сесії облради. Більше того: пропонувала встановити мораторій на передачу державних лісів у приватні руки. Нехай Колісник працює ефективно, з нього треба питати за ситуацію з наповненням звіриною лісів, боротьбу з браконьєрами.
Відповісти
А господарювати у лісі новий користувач буде досить просто і доступно, ну і звісно з розмахом.На це не треба і освіти і фахової підготовки. Отож:
- почнеться масова рубка дуба та іншої цінної деревини під прикриттям відповідних служб які видаватимуть липові довідки проокрему вибраковку нібито " хворих дерев". А деревина відповідно піде за кордон " для швейцарськи та австрійських будинків"
- під виглядом чистки окремих лісоплощ почнеться масова рубка молодого лісу та підліску. А древину, обрізки відправлять на тирсу до Нововлинського " Кроноспану"чи ін.заводу.
Отож чим боялося занятися для нелегального зароблянням коштів місцеве Держлісництво, тим займеться ( відповідно під прикриттям тих же державних спеців) приватник.
А зайчики-побігайчики, вовчики-братики, чи там інші маслючки- грибочки та інша звірюшка, то так для вигляду, аби було шо сказати громадськості та юним натуралістам. Тут в корінь треба дивитися та на товщину дубового стовбура.
Чи не так шановні обранці Волині? До речі, вже зроблено облік деревини котра передеться новому користувачеві ?Пропоную повернутися до даної теми,десь так через пів-року.
Відповісти
Останні новини
Бізнесмену дали в оренду 8 тис. га колківського лісу
16 січень, 2012, 16:18