У селі на Волині знайшли залишки пам’ятника російському царю

У селі на Волині знайшли залишки пам’ятника російському царю
У селі Скобелка Горохівського району є пам’ятник «царю-визволителю» Олександру ІІ, встановлений 1911 року.

Про це повідомляє Район. Горохів із посиланням на директора Горохівського коледжу ЛНАУ Олега Жельчика.

Цей незвичайний пам’ятник був встановлений у 1911 році. Саме тоді напередодні 50-річчя скасування кріпацтва по всій Російській імперії розгорнулася кампанія зі спорудження пам’ятників «цареві-визволителю» Олександру ІІ. Цей ювілей тоді урочисто відзначали по всій імперії, до складу якої після третього поділу Польщі у 1795 року ввійшли і землі Правобережної України, в тому числі і Волинь.

У 1872 році Горохів втратив статус волосного міста. Причиною були значні руйнування, завдані йому великою пожежею у 1872 році, в результаті якої згоріло 226 будинків.

Внаслідок цього було створено Скобелецьку волость Володимирського повіту Волинської губернії. Волосним центром з 1872 по 1914 рік стало село Скобелка. До цієї волості входило 10 сільських громад і місто Горохів.

Тому у волосному центрі і був встановлений постамент. Монументи царю встановлювали у великих і малих містах, і навіть у селах. Можливо на ньому було і погруддя царя. На постаменті було викарбувано : «ИМПЕРАТОРЬ АЛЕКСАНДРЬ ІІ 1855-1881 ЦАРЬ ОСВОБОДИТЕЛЬ 1861 19 февраля 1911».

Варто згадати, що цар Олександр ІІ був ненависником всього українського, активно відстоював ідеї великодержавного російського шовінізму. Саме за його правління був виданий Валуєвський циркуляр (1863), Емський указ (1876), прийняті інші рішення про заборону друкування та ввозу з-за кордону будь-якої україномовної літератури, а також про заборону українських сценічних вистав, влаштування концертів з українськими піснями, викладання українською мовою в початкових школах і виголошення церковних проповідей рідною мовою. Під час «розкріпачення» багатьох селян позбавили земельних наділів, погіршивши тим самим і так важке їх соціально-економічне становище.

Пам’ятники «царю-визволителю» почали знищувати навесні 1917 року, одразу після повалення монархії в Росії, а потім цю справу продовжили більшовики.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У селі на Волині знайшли залишки пам’ятника російському царю
24 квітень, 2018, 01:51