«Луцькводоканал» відхрещується від смороду у місті

«Луцькводоканал» відхрещується від смороду у місті
У КП «Луцькводоканал» заперечують, що неприємний запах у Луцьку пов'язаний із несправними мережами.

Про це йшлося 24 квітня під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

Заступник директора КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк спростував інформацію про те, що сморід, який відчувають лучани, які мешкають біля річки Сапалаївки, пов'язаний із протіканням колектора, розташованого вздовж річки.

«Впродовж останнього місяця наше підприємство працює у штатному режимі і технологічних порушень в мережі, на очисних спорудах не було. Що стосується нашої мережі, по транспортуванню ми зараз дуже оперативно герметизуєм усі каналізаційні люки. Ми маємо 230 кілометрів мережі, яку обслуговуєм. Плюс половина є абонентські мережі каналізаційні, в якому вони стані – ми на них не поширюємся в компетенції. Зараз у нас практично ніде немає незакритих люків. У нас у місті сотні каналізаційних люків, якщо ми біля них проходимо, там нічого не пахне. Що стосується колекторів – каналізаційний колектор працює на всмоктуванні, тобто якщо він не герметичний, він втягує воду, водопровід – вижимає. Тому якщо були б якісь явні порушення безпосередньо в мережі каналізаційній в районі річки Сапалаївки, ми б її не бачили, ми її «всмоктали» б і перегнали на очисні споруди, тим більше, що там пропускна здатність дозволяє. На етапі транспортування всі стоки заходять на насосні станції. Це об’єкти, які побудовані згідно усіх вимог у 70-90 роках, які функціонували і функціонують в аналогічних технологіях», - сказав Гуменюк.

Він додав, що неприємний запах виникає на певний період, доки провітрюють каналізаційно-насосні станції, але це триває не довше 10 хвилин. На станціях постійно працюють люди, які моніторять стоки і оцінюють динаміку запаху. Наразі, переконує Гуменюк, явних порушень не виявляли.

Посадовець розповів, що очисні споруди перевантажені, а всі мулові карти вже заповнені. Наразі підприємство планує провести роботи з очищення очисних споруд, що справді може призвести до неприємних запахів.

«Це буде шевеління великої маси, яка накопичилась із 1972 року. Їхня проектна потужність – це 550 тисяч квадратних метрів. Щодня на очисні споруди заходить 42-45 тисяч кубічних метрів води, вона іде на мулові карти і там іде природній спосіб очистки води. Потім вода очищається і йде у річку Стир», - пояснив заступник.

Під час обговорення питання звернули увагу, що на сморід скаржаться переважно жителі вулиць Огієнка, 8 березня, Кравчука, а також 40-го мікрорайону, Привокзального району, проспектів Соборності і Відродження.

Згадали також про недобросовісних підприємців, які зливають тваринні відходи у каналізацію, викликаючи сморід. Депутат Олександр Кравченко запропонував збільшити штраф за незаконний злив, а Сергій Була – запровадити премію для тих, хто «здасть» порушників, мовляв, жителі добре знають, чи причетні до протиправних дій їхні сусіди.

Представник «Луцькводоканалу» зауважив, що для контролю ситуації хочуть встановлювати камери спостереження.

Врешті члени комісії вирішили рекомендувати управлінню екології створити план заходів із виявлення неприємних запахів у Луцьку.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нинешним тимчасовим правителям м. Луцька, які тільки но недавно витискували прищики на обліччі скажу чітко і відверто - хто вирішить проблему обласного центру по стабілізації подачи гарячої води у м.Луцьку та позбавить мешканців від нестерпного сморіду той і стане МЄРОМ ...
Відповісти
Останні новини
«Луцькводоканал» відхрещується від смороду у місті
24 квітень, 2018, 15:46