В Україні готується рекордний флешмоб «Черга за ліками»

В Україні готується рекордний флешмоб «Черга за ліками»
Громадські організації, які займаються проблемами медицини, готують флешмоб, під час якого вишикується найдовша в Україні черга за ліками.

Так вони вирішили відреагувати на новий закон про ліцензування ліків, який набуде чинності з першого березня. Хворі побоюються, що багато імпортних препаратів зникне з прилавків, пише «Сегодня».

Кілька громадських організацій готують на вівторок, 12-го лютого флешмоб «Чергу за життям». Серед учасників акції - пацієнти з важкими захворюваннями: онкохворі, візочники. За словами активістки Ганни Гопко, люди вишикуються в величезну чергу біля аптеки в урядовому кварталі, розташованій за адресою вулиця Шовковична, 15/2.

«Це найдовша в історії України черга за ліками, що символізує те, що люди змушені скуповувати взапас препарати, які з вини влади зникнуть після першого березня», - розповіла вона. Тим часом, у Міністерстві охорони здоров'я запевняють, що подібне ліцензування ліків - загальноприйнята світова норма, що гарантує відповідність вимогам кожної серії препарату, і це ніяк не вплине на асортимент.

Як повідомила прес-секретар Держслужби лікарських засобів МОЗ Олена Ліцоєва, з першого березня почнеться оформлення ліцензій імпортерам за спрощеною процедурою - заявочним порядком на всі препарати, які поставляються зараз в Україну, без додаткових перевірок якості, її почнуть контролювати тільки з першого січня 2014-го року. Це зроблено на користь хворих, адже сьогодні до більшості імпорту претензій немає. Вартість однієї ліцензії - одинадцять гривень, тому ціна на ліки не вплине.

«На сьогодні у нас близько 400 постачальників імпортних препаратів, але п'ять з них контролюють 90% ринку, не виключено, що протести ініціюють дрібні структури-посередники», - сказала Ліцоєва. Як зазначає видання, це схоже на правду, адже новий закон вимагає, щоб постачальники ліків укладали договори напряму з виробниками, а не як зараз - через треті руки, що істотно позначається на ціні.

Але здешевлення імпортних ліків можна очікувати лише в 2014-му році, тому що поки видадуть ліцензії без перевірки схеми поставок. Член Комітету Ради з питань охорони здоров'я, «регіонал» Андрій Шипко стверджує, що для вирішення проблеми будуть залучені всі зацікавлені особи - об'єднання пацієнтів, МОЗ, Держлікслужба, Держпідприємництво, Мінюст. І поки не буде зроблено все для захисту інтересів пацієнта він гарантує, що робота не припиниться.

«На даний момент виходом із ситуації є використання спрощеної процедури видачі ліцензій імпортерам», - упевнений Шипко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші, ліки
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
флешмоб, який анонсується в змі - це не флешмоб. що завгодно - акція, захід, протест, бунт, революція, але не флешмоб.
Відповісти
"ПАКРАЩІННЯ" ВЖЕ СЬОГОДНІ...)
Відповісти