Кальян небезпечніший за цигарки, - МОЗ

Кальян небезпечніший за цигарки, - МОЗ
Міністерство охорони здоров'я України попередило про небезпеку куріння кальяну.

У МОЗ зазначили, що Всесвітня організація здоров'я ще у 2005 році заявила, що кальянний дим, як і дим інших тютюнових виробів, містить токсини, які викликають онкологію легенів та інші види раку, а також серцево-судинні, респіраторні та інші захворювання, пише Корреспондент.

Причому, попередили у відомстві, кальян через свої особливості може становити значно більшу небезпеку для здоров'я, ніж сигарети.

Фахівці зазначають, що під час куріння кальяну тютюнова суміш нагрівається за допомогою горіння вугілля, яке кладеться зверху на суміш. Тому курці вдихають не лише продукти згорання тютюнової суміші і вугілля, але і чадний газ, який є вкрай токсичною речовиною.

Як показують дослідження, концентрації чадного газу в повітрі барів кальяну у кілька разів вищі, ніж у барах, де курять лише сигарети.

Дослідження показали, що через зумовлену чадним газом гіпоксію погіршуються навички керування автомобілем і тому курці кальяну можуть з імовірністю на 33% вищою потрапити в ДТП.

Крім того, під час горіння вугілля в кальяні утворюється багато канцерогенів, а також важкі метали, такі як свинець, кобальт та нікель.

Нагадаємо, 16 грудня набув чинності закон, що посилює правила паління у громадських місцях. Закон, підписаний президентом Віктором Януковичем у червні, забороняє куріння сигарет у ресторанах, барах, кафе, готелях, урядових будівлях, спортивних аренах. Кальяни та електронні сигарети також підпадають під заборону. На порушників чекає штраф у розмірі від 1000 до 10 тисяч гривень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Снігопад у Луцьку. ФОТО
11 лютий, 2013, 14:10
Кальян небезпечніший за цигарки, - МОЗ
11 лютий, 2013, 13:28