Що нового у правилах дорожнього руху

Що нового у правилах дорожнього руху
Кабмін 11 лютого затвердив нову редакцію Правил дорожнього руху, які вступлять в силу 15 квітня.

Документ передбачає цілий ряд нововведень, наприклад, необхідність їздити з 1 жовтня по 1 травня за межами населених пунктів з включеним ближнім світлом фар.

Взагалі, нововведень багато, пише Комерсант.Україна. Наприклад, вводяться такі поняття, як «газон» («ділянка однорідної території з дерновим покриттям, яка штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерностворювальних трав») і «маневрування» («початок руху, перестроювання транспортного засобу з однієї смуги на іншу, поворот праворуч або ліворуч, розворот, рух заднім ходом, з'їзд на узбіччя»).

Зупинка і стоянка на газонах буде заборонена.

«Ми суттєво конкретизували деякі положення ПДР, ввели нові визначення. Всі зміни внесені з урахуванням міжнародного досвіду і спрямовані на профілактику безпеки дорожнього руху», - пояснив начальник Центру безпеки руху та автоматизованих систем при МВС Сергій Будник.

Так, згідно з новими ПДР, темною порою доби є «частина доби від заходу до сходу сонця». Раніше було передбачено, що це період від кінця вечірніх сутінків (30 хв після заходу сонця) до початку ранкових сутінків (30 хв до сходу).

Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою. «Раніше дорожні знаки нерідко суперечили розмітці. Бувало так, що розмітка вказує на можливість руху зі смуги в різних напрямках, а знак над дорогою показує, що рухатися можна тільки прямо. При цьому було неясно, чим керуватися водієві. Зараз пріоритет буде закріплений за постійним знаком» - розповів експерт у сфері транспортного права, партнер адвокатської фірми «ОКП» Антон Кравченко, який брав участь в розробці поправок.

Крім іншого, буде введено ряд нових дорожніх знаків, наприклад, «Пункт зупинки трамвая», «Кінець пункту зупинки трамвая», «Культова споруда», «Промислова зона», «Фото-, відеофіксація порушень». До білої та жовтої дорожніх розміток додасться розмітка синього (місця паркування на проїжджій частині) та помаранчевого кольору (тимчасова розмітка).

У новій редакції закріплено положення, згідно з яким з 1 жовтня до 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з увімкненими ходовими вогнями або ближнім світлом фар.

Це, на думку авторів змін, покращить реакцію водіїв на мінливі дорожні умови. З ПДР забрали пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється лише з лівого боку.

«Цей пункт суперечив поняттю «обгін», який сам по собі передбачає виїзд на зустрічну смугу, знаходиться тільки зліва по ходу руху автомобіля. Праворуч, як відомо, може бути тільки смуга для руху в одному напрямку з вами», - розповів виданню працівник ДАІ, зазначивши, що ця поправка не означає дозволу на обгін справа по узбіччю дороги.

За інформацією «Комерсанта», з остаточного варіанта нової редакції ПДР забрали положення про необхідність водіям при знаходженні на трасі в темний час доби одягати світловідбиваючий жилет.

У нових правилах також немає чіткого положення про необхідність зміни шин з початком нового сезону. Вказується лише, що в разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах із слизькою проїжджою частиною «рекомендується використовувати шини, що відповідають стану проїжджої частини».

«При розробці цього положення ми врахували міжнародний досвід. За кордоном зміна шин не прив'язується до часу року або конкретних дат. Водії повинні самі розуміти, коли їм міняти шини», - пояснив Будник.

На думку головного редактора газети «Дорожній контроль» Олексія Кирієнка, затверджені зміни «справляють подвійне враження».

«Включати ближнє світло за межами міста необхідно. Ця практика діє в Європі і в цілому ефективна. У той же час неясна ситуація з дорожніми знаками і розміткою. Водію легше орієнтуватися саме по розмітці. Сама розмітка повинна відповідати знакам, інакше може вийти так, що, наприклад, висить заборонний знак, а розмітка дозволяє рух прямо або поворот. Тоді аварійних ситуацій або зупинок інспекторами ДАІ не уникнути», - каже він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На мою думку краще зробити дорожнє полотно рівним за для безпеки водіїв, атільки після цього вводити і доповнювати правила дорожнього рух нововеденнями!
Відповісти
Згідний з лучанином. Дійсно, приділяєш більше уваги тому, щоб не вскочити в яму. На знаки дивитись при цьому тяжко.
Відповісти