Від маєтку до пристанища безхатьків: у центрі Луцька руйнується історична будівля

Від маєтку до пристанища безхатьків: у центрі Луцька руйнується історична будівля
У центрі Луцька на вулиці Ярощука руйнується пам'ятка архітектури, якій бизько 100 років. Колись тут мешкав другий президент Луцька, тогочасний мер Ян Сушинський, а нині юудівля занепадає.

Про цей йдеться у сюжеті 12 каналу.

Вже пізніше, у часи Радянського Союзу, тут оселилися представники верхівки обкому партії. Проте, зі здобуттям Україною незалежності будинок спорожнів. А у 2001-му році міська рада продала маєток приватній фірмі. Та, судячи з усього, власник маєтком не переймається. Нині садиба, яка могла б стати окрасою міста, у вкрай занедбаному стані – місце облюбували безхатьки. Врятувати будинок можна, внісши його до об’єктів культурної спадщини.

У департаменті стверджують – робили декілька спроб врятувати пам’ятку архітектури, проте – безрезультатно. Та нещодавно питання знову підняли: громадськість обурена, чому будинок, який міг би прикрашати центр міста, досі слугує прихистком для безхатченків. Хоча, у лучан є свої версії, чому проблема будинку досі не вирішена.

Якщо дім внесуть до списку, міська рада зможе вимагати у власника будівлі реставрації, а також долучатись на умовах співфінансування. Проте, потрібно поспішати: маєток далеко не в найкращому стані, і кожен рік може стати для цього останнім.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От цікаво, звідки автор замітки взяв інформацію, що за часів Радянського союзу в ньому оселилась верхівка обкому? Я виріс на вулиці Ярощука (колишня Матейка) і ще в дитинстві грався біля цієї споруди, і це було на початку 80-х, у цьому приміщенні була адміністрація дитячих садочків (один діючий на Шопена, а другий у нинішньмо приміщенні центру зайнятості).
Відповісти
І ХТО Ж ТО ЦЕЙ ТАЄМНИЧИЙ ВЛАСНИК ? ЯКБИ ЗНАТИ КОНКРЕТНІШЕ, ТО БИ І ТАЄМНИЦЯ ЗАНЕДБАНОСТІ НЕ БУЛА БИ ТАКОЮ БЕЗПРОСВТНОЮ . ВИДНО, ВЛАСНИХ ХОЧЕ КОПІЙКУ ВИЦИГАНИТИ ВІД ВЛАСТЕЙ,
Відповісти
Останні новини
Від маєтку до пристанища безхатьків: у центрі Луцька руйнується історична будівля
05 травень, 2018, 19:12