Сотні, прапори та повстанський устрій: на Волині стартувала «Звитяга»

Сотні, прапори та повстанський устрій: на Волині стартувала «Звитяга»
До волинських лісів з'їхалися сотні патріотів із усієї України - сьогодні тут розпочалася 13-та теренова гра «Звитяга», заснована ГО «ВМР «Національний Альянс».

Гра з елементами боїв та повстанське життя у лісах Волині чекають на молодих хлопців та дівчат з 5 по 8 травня, повідомляє Волинь Online.

Суть гри у тому, щоб навчити молодих патріотів виживати в умовах лісу, облаштовувати побут та бути готовими до бою. Також на учасників чекають численні гутірки з історії ОУН та УПА.

Цьогоріч участь у грі беруть 300 учасників, 25 % – дівчата, які змагатимуться на одному рівні в командах. На «Звитязі» є й нововведення, про які розповів засновник теренової гри Богдан Бальбуза:

«У цьому році є нововведення в правилах: прапори команд заховають в лісі, тож їм доведеться до півночі їх знайти. Намагаємося формувати групи однаково за фізичною силою. Вступати в бої можна після 12-ї ночі. Щонайменше тридцять людей у нас є зі Сходу. Це Авдіївка, Волноваха, Рубіжне. Щороку намагаємося долучати людей зі Сходу, адже їм це дуже потрібно. «Звитяга» – це лише спортивний гарт. Ці місця просякнуті боротьбою. Тож будуть лекції про історичну спадщину України. Намагаємося мотивувати людей до впливу на долю України».

Приїхав на «Звитягу» і очільник Рівненських патрульних Сергій Мерчук, який неодноразово був учасником теренівки.

«У 2007 я сюди приїхав військовим ліцеїстом. Після того пропустив лише одну гру, коли був на війні. Приїжджав сюди з студентами, а тепер з патрульними. Це добровільно, хлопці просто зголосилися їхати зі мною. Їх приїхало б і більше, але ж служба. Такі заходи життєво необхідні, молодь має загартовуватися. Тут ти відчуваєш дух побратимства. «Вбивають» умовно, після гри всі потиснуть одне одному руки», – розповів Мерчук.

Учасників «Звитяги» поділять на дві команди – сотні, кожна з яких матиме свій прапор, гравці носитимуть нарукавні пов’язки відповідного кольору. Завдання для команд – здобути прапор команди-суперника та зірвати якнайбільше пов’язок членів протилежної команди. Керують сотнями сотенні, які разом із проводами продумують тактику і стратегію гри своїх команд. Сотні складаються із роїв та чот, відповідно до устрою Української Повстанської Армії, розповідають організатори.

Окрім цього є й третя сила — близько трьох десятків «махновців», які вноситимуть додаткову динаміку у гру, організовуючи «диверсії» та полюючи на прапори команд. З правилами багатьом довелося стикнутися вперше.

«Я тут, бо мені запропонувала подруга, вже багато від неї чула. Мабуть, для того приїхала, щоб отримати нові знайомства і нові враження, розрядити свою обстановку. Очікую провести гарно час, якихось страхів немає», – каже Настя «Корея».

А от інші учасники розповідають про «Звитягу» зі свого досвіду.

«Я приїхав пограти в теренову гру в умовах боліт і лісів. Насолодитися природою, людьми та перемогти, а ще наваляти махновцям, які мене не взяли», – розповідає «Долар».

Алія «Довіра» каже, що вже вшосте приїхала на теренівку:

«Ця гра показує, наскільки людина може бути в незвичній обстановці. Цікаво побачити своїх товаришів без води, в лісі, в болоті та з купою комарів».

Сотенний «Слон» уже має досвід у грі:

«Побоювань немає, є лише перемога. У мене класний провід. Ми переможемо. Є свої секрети для перемоги, адже це вже четверта гра, але я про них не розкажу. Попередні перемоги давалися важко. Людям буває дуже важко йти по спеці, рюкзак важить п’ятнадцять кілограм в середньому. Це важко і фізично, і морально. Є такі, які їдуть додому вже після показового бою. Але не ми, ми перемагаємо».

А от для «махновця» «Юхима» – це пригоди і дух побратимства:

«За чотири роки, які я приїздив, багато з ким познайомився. Я роблю цю гру цікавішою, рухливішою».

До терену, де й відбувається гра, учасників довезли із Луцька. Не обійшлося без пригод. Автобуси, не змогли здійснити розворот на самому терені, тому від дороги учасником довелося пройти чотири кілометри пішки під повстанські пісні.

Діставшись до території «Звитяги», учасники поділилися на сотні «Лісові чорти» та «Вовча зграя». Імен на «Звитязі» традиційно не використовують, тут побутують позивні або ж «псевдо». Та й сам терен для змагань обрали не випадково. Тут було розстріляно сорок повстанців, які хотіли переночувати в польській колонії. Зрадники «здали» їх НКВД. «Звитяга» базується на принципах українських повстанців, бойові основи взяті звідти. До слова, під час гри заборонено курити та лаятися - за це учаснику доведеться відбути покарання у вигляді відтискань, а за агресію або розпивання алкоголю взагалі можуть відправити додому.

Перед урочистим відкриттям «Звитяги» учасники пройшли півгодинну «муштру» в своїх сотнях та порозминалися.

З тринадцятою «Звитягою» привітали засновники перших теренівок Ігор Гузь та Павло Данильчук. Благословив учасників на хороші змагання та гартування духу отець Тарас.

На терен внесли прапори, а всі присутні виконали гімн України.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Неньку з бендерами не збудуєте - розвал ГАРАНТОВАНИЙ!
Відповісти
зразу видно контингент людей які зібрались в одному фото - (вчіть * нашу мову), Коли я вчивсь була теж така штука, і теж запрошували, я ще тоді подумав, як в вищий навчальний заклад, прийти запрошувати, на якусь примітивну войнушку.... щоб бути підлеглими, чуть не рабами які будуть виконувати накази, просніться включіть голову світу потрібні розумні люди а не солдати.
Відповісти
Останні новини
Сотні, прапори та повстанський устрій: на Волині стартувала «Звитяга»
05 травень, 2018, 21:35