Дайте пільги і поверніть маршрути: як Савченко приймав громадян

Дайте пільги і поверніть маршрути: як Савченко приймав громадян
Голова Волинської обласної держадміністрації Олександр Савченко провів черговий прийом громадян – волиняни жалілися на відсутність пільг, коштів на лікування чи нечесну, на їхнє переконання, правоохоронну систему та просили в посадовця поради і допомоги у вирішенні наболілих питань.

Прийом громадян керівником ОДА відбувся 7 травня.

Перед кабінетом, де Савченко мав зустрітися із людьми, зібралися кілька десятків волинян, які прийшли розповісти про свої проблеми. Одним з перших до голови ОДА завітав військовий пенсіонер Анатолій Савінський. Чоловік розповів, що прийшов представляти свої інтереси та ще двох колег по службі, усім з яких «перевалило» за 75. Він неодноразово звертався і до попереднього очільника ОДА, і профільних департаментів, і навіть скаржився у прокуратуру.

Йдеться про, те що категорія військових пенсіонерів залишилася без пільгового проїзду. Ветерани мають дачі у селі Заболотці та їздити туди обходиться дорого. Возити чоловіків за посвідченням відмовляються перевізники, а водії й поготів – іноді навіть відмовляють у грубій формі.

«Чого ми 3 діда у вас слізно просимо. Якщо вже взяти бабусю з собою - 68 гривень 1 поїздка виходить. Хіба можна за якимись помідором з'їздити?» - бідкався чоловік. Тому він прохав доручити начальнику департаменту інфраструктури та туризму поспілкуватися із перевізником, аби він возив 3 ветеранів безкоштовно.

Натомість директор департаменту соціальної політки ОДА Оксана Гобод пояснила, що нині окремі органи самоврядування передбачили пільгові категорії. Тому кошти має дати район чи місто, передбачивши спеціальну місцеву програму із вказаними видатками. Однак ветерана така відповідь не задовольнила. Чоловік лучанин, а дача його розміщена на території ОТГ.

Зрештою Савченко сказав, що поговорить з директором департаменту інфраструктури та туризму Іваном Миркою стосовно цього питання.

«Але якщо тут стане воїн АТО і станете ви, я виберу воїна АТО, кажу щиро. Тому є речі, які ви вважаєте, можливо, залежать від когось, а можливо не зовсім», - додав Савченко. Мовляв, для 3 людей питання вирішити реально, але в області ж є майже 4 тисячі ветеранів військової служби. Є ще й інша проблема – якщо на масиві будуть жити виключно пільговики, перевізник просто не захоче туди робити рейси.

«Є речі, через які не можна перестрибнути... У цьому питанні я розберуся, якщо не буде загроз, що потім буде ще 155 прапорщиків…», - зауважив посадовець.

Наступною на прийом прийшла ціла делегація із Шацького району. Депутат районної ради Олександр Наумич та Ніна Хомич розповіли, що є багато актуальних «екологічних» питань. Нещодавно депутатська комісія виїжджала на місце, на їх думку, незаконної рубки у рекреаційну зону Шацького національного природного парку.

«Нам не надали документів необхідних для проведення даних заходів... Я прийшов, щоби донести інформацію вам», - сказав депутат. Окрім того, на території помітили вбудовані стовпчики –явно не для альтанки. Тож у селі Світязь люди ледь не бунтують. Мовляв, не відомо, що буде далі - чи не обмежать доступ до парку чи пляжів тощо. Люди підозрюють, що вирубка дерев, позначених як сухостій, призначена для того, аби розчистити ділянки для будівнцтв там, де їх здійснювати не можна.

«Ми приїхали як громадські діячі… Роздаються 2 земельні ділянки гектарними площами», - додала Хомич.

Натомість директор Шацького НПП Марія Христецька розповіла, що йдеться про зону стаціонарної рекреації, де можна зводити відпочинкові будиночки. Територія вважається відпочинковою зоною, і там за європейські кошти й почали будувати будиночки.

«Ліс, який знаходиться на даній території, не є лісовими культурами», – додала Христецька. Опісля вона зауважила, що ще й екскаватор туди привезе, аби почистити загиджену територію каналу на ділянці. На зрубані дерева є лісові картки, де чітко вказано, що стовбури були буреломними та навіть небезпечними. Ба більше – на місці вирубки були правоохоронці, які не знайшли складу порушення.

Зрештою, Олександр Савченко зауважив, що тут усі зібралися із єдиною метою – зробити ліпше для громади. Тому не час для конфронтації, навпаки, треба спільно шукати шляхи виходу та пропонувати конструктивні рішення.

«Якщо ви в чомусь не впевнені, я не думаю, що директор від вас щось приховує. Сядьте й поговоріть», - реконмендував посадовець гостям. Зрештою, треба й самим долучатися до вирішення проблем.

«Чого ми не зробимо якийсь суботник? Запросіть мене і я до вас приїду», - сказав Савченко. Натомість директор парку повідомила, що цю проблему вже практично вирішено.

Депутати наприкінці зауважили, що аж ніяк не приїхали скаржитися – новий директор працює і парк ожив.

«Дякуємо, що ви нам відкрили двері і нас, депутатів районної ради, нарешті починають слухати», - додав Наумич. Його колега Хомич додала, що на візит до губернатора зважилися, аби проінформувати про питання громади. Треба пояснювати людям, що землю НПП не можуть приватизувати. Тому вона висловила підтримку директору парку.

«Давайте співпрацювати – збережемо район, щоб ви нас чули і ми вас, тоді ми будемо вас підтримувати», - звернулася Хомич до Христецької.

Після того, як частина делегації покинула кабінет, Хомич зауважила, що має ще питання стосовно роботи санаторію «Шацькі озера». Вона зауважила, що сьогодні присутній директор, тож доцільно, щоб Савченко спитав, чим у пансіонаті займаються у некурортний сезон. Однак губернатора така постановка питання не влаштувала.

«Я не буду ставити... Ви депутат, вас вибрали – пишіть запити, з’ясовуйте, вимагайте відповідей. Якщо не дадуть відповідь, тоді до мене приходьте», - зауважив голова ОДА.

Далі розповісти про несправедливість прийшли перевізники. Засновник двох АТП Валерій Миронюк повідомив, що Ковельське та Нововолинське АТП зустрілися із непорозумінням з боку транспортного департаменту. За його словами, за місяць бізнес «урізали на половину», розірвавши договори на маршрутах через певні умови. Та якщо керуватися ними, мали б розірвати договори ще з 47 перевізниками, а насправді розірвали тільки з кількома. Тому перевізники вимагають ріноправ'я серед колег.

Натомість очільник департаменту інфраструктури та туризму Іван Мирка зауважив, що проблема виникає через неправильно заповнені документи - у такому разі перевізника можуть не допустити до участі в конкурсі.

«Головне, що ви не правильно оформляли документи», - додав Мирка. За його словами, є робочий орган, який перевіряє документи, є конкурси, які ведуться прозоро.

Перевізники ж запевняють - на конкурсах її ніхто не слухає. Навпаки – з ними достроково розривають договори, аби вони не могли набрати додаткових балів, та дають збиткові маршрути.

«Найбільша проблема – не однакове ставлення до всіх гравців ринку… Проблема в тому, що рішення про розірвання договорів приймає пан Мирка. Він розриває маршрути вибірково. Я йому неугодний – зі мною розриває», - зауважив Миронюк.

Зрештою, голова ОДА сказавв, що навіть збиткові маршрути треба обслуговувати, аби люди мали можливість користуватися послугою. Опісля він також зауважив, що доручить юридичному управлінню провести перевірку cтосовно озвученої інформації.

Розповісти про свою проблему прийшла й мама луцького школяра, який отримав травму від аварійних дверей.

За словами жінки, на дитину впали двері, внаслідок чого стався розрив нервів, сухожиль. Син жінки від 26 березня перебуває на лікуванні у Волинській обласній дитячій лікарні, він вже може рухати пальцями, однак не відчуває руки. Жінка прийшла за порадою, адже на лікування потрібно чимало коштів.

«До вас звертаємося за допомогою і порадою… у мене питання поставити дитину на ноги, а фінансової змоги немає», - зауважила жінка.

Голова ОДА сказав, що рятувати хлопця треба однак, перш за все, треба звертатися до луцького мера, адже школа знаходиться в обласному центрі.

«Якби ви були в кабінеті мера Луцька, який відповідає за цю школу, було б правильніше… Десь допомогти в лікуванні чисто по-людськи я вам можу… Допомогти в розслідуванні справи - моя компетенція, але вона не вилікує дитину», - сказав посадовець. Однак вказувати керівництву міста він не має права. Тож він доручив керівнику управління охорони здоров’я ОДА Ігорю Ващенюку перевірити лікування хлопця та виявити, чи не зловживають медики станом хлопця для того, аби отримати від батьків більше коштів.

Наступне питання теж стосувалося охорони здоров'я. Анжела Бобко розповіла, що має тяжку недугу та пережила 27 операцій. Чоловік жінки на пенсії, а син – інвалід, тож родина не має змоги виділяти великих коштів на лікування.

«Якби не хірурги, якби не реаніматори... вони з того світу витягували і витягують», - зауважила жінка. Однак лікування стало наслідком того, що 8 років тому жінці поставили неправильний діагноз. Та нині вона не хоче нікого карати, просто хоче домогтися справедливості. За словами Бобко, з облдержадміністрації їй вже виділяли кошти, та вона прагне потрапити ще й на зустріч до очільника облради Ігоря Палиці.

«Посприяйте попасти до Палиці, ніхто не допускає», - сказала жінка. Савченко відповів, що, можливо, жінці треба прийти в сесійний день.

«Ми поговоримо з Ігорем Степановичем і спробуємо вас до Ігоря Петровича «протащить»,- підсумував Савченко.

Опісля до голови ОДА прийшли кілька людей із питаннями вічної несправедливості, корупції та невідповідності займаним посадам. Савченко вислухав їх та взяв матеріали, які ті пропонували переглянути.

Посадовець розповів, що з деякими питаннями, як-от пільгові перевезення, до нього приходять не вперше.

«Зверніть увагу, є певні нюанси, які системні для держави – це неможливість вирішення питання про проїзд десятків пільгових категорій. Хто їх може прогодувати?», - каже голова ОДА. Наразі перевезення пільговиків - гостре питання, особливо на дачних масивах. Адже якщо на маршруті приватного перевізника чекають лише пільговики, він відмовляється туди їздити.

«Такі запитання найбільш масові. Це стосується не міст, а дачних поселень, нині люди, які отримали ділянки - похилого віку… Хто їх може перевезти – питання не вирішені. Кожного року у нас добавляється кількість пільгових категорій», - нагадав очільник області. Однак є чимала кількість ветеранів НКВД, ЧК та інших служб, яким сьогодні законом не передбачено пільг.

«В принципі, прийняли мудре рішення – все приймайте на місцях. От я, як голова адміністрації, беру на себе гнів народний і приймаю рішення - це повинні бійці АТО, чорнобильці, люди, які десь втратили функціональні властивості – наприклад, учасники бойових дій… з усіма іншими вирішити ці питання практично не реально», - вважає посадовець.

Є ще категорія осіб, які звертаються із локальними скаргами - стосовно вирубки лісів, проблем національних парків тощо, однак кількість таких звернень поменшала.

«Вони не критичні, на мій погляд. Зараз ніхто масово не скаржиться на вирубку лісів, як це колись було», - зауважив Савченко. Звісно, до питань лісу треба ставитися бережно, але працюють лісівники, які також контролюють ці питання. Менше тепер звертаються стосовно медичного забезпечення, а люди, які мають професію скаржитися, були і будуть завжди.

«Сьогодні люди зрозуміли, що зі мною можна про щось поговорити. Вони, як правило, йдуть задоволеними, повторних звернень ми не бачили. Значить, поки що ми їх задовольнили. Що буде далі - мені важко сказати», - підсумував очільник ОДА.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Дайте пільги і поверніть маршрути: як Савченко приймав громадян
07 травень, 2018, 21:20