Законопроект "Про національну безпеку" робить головною цінністю генералів, а не солдатів, – нардеп*

Законопроект "Про національну безпеку" робить головною цінністю генералів, а не солдатів, – нардеп*
Законопроект "Про національну безпеку", який 5 квітня взяли за основу, небезпечний для України, заявив у Facebook народний депутат від "Самопомочі" Роман Семенуха, пише "Гордон".

Він озвучив п'ять моментів, до яких має претензії: позбавлення парламенту контрольних повноважень щодо використання Збройних сил України (ЗСУ); відсутність контролю над використанням бюджетних коштів; відсутність персональної відповідальності за ухвалені рішення; призначення головнокомандувача ЗСУ "виключно за одноосібним рішенням президента"; а також перетворення Ради нацбезпеки і оборони (РНБО) на орган військового управління.

"Висновки невтішні: цей законопроект, покликаний нарешті наблизити Україну до стандартів НАТО, насправді ще більше віддаляє нас від Альянсу та повертає радянську модель управління армією, цінністю якої завжди були генерали, а не солдати", – написав Семенуха.

За його словами, ухвалений Верховною Радою документ перекреслює перспективи вступу України в НАТО і "цементує радянщину".

"Із такими пріоритетами годі сподіватися на перемогу у війні з Росією", – заявив нардеп.


17 січня члени РНБО обговорили і підтримали проект закону "Про національну безпеку України". Турчинов заявив, що закон має узагальнити і звести до єдиного знаменника всі вже проведені та заплановані реформи сектору безпеки й оборони України, "а також поєднати в собі не тільки базові засади національної безпеки, але і питання демократичного цивільного контролю та основи планування в цих сферах".

5 лютого Порошенко схвалив рішення РНБО про внесення у Верховну Раду закону "Про національну безпеку України". Відповідний указ з'явився на офіційному сайті президента після зустрічі у США глави Пентагону Джеймса Меттіса та міністра оборони України Степана Полторака. Меттіс підкреслив, що очікує ухвалення Верховною Радою закону про нацбезпеку, який дасть можливість провести реформи в українській оборонній сфері.

Законопроект "Про національну безпеку України" було зареєстровано у парламенті 28 лютого, президент визначив документ як невідкладний.

19 березня член комітету, нардеп від Блоку Петра Порошенка Іван Вінник заявляв, що, згідно з уточненою редакцією проекту закону, Служба безпеки України буде підзвітна і підконтрольна Верховній Раді.

Президент України призначає головнокомандувача ЗСУ (начальника Генштабу) відповідно до п.17 ст.106 Конституції України.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Законопроект "Про національну безпеку" робить головною цінністю генералів, а не солдатів, – нардеп*
05 квітень, 2018, 21:04