Луцькрада «скотилася» в рейтингу публічності

Луцькрада «скотилася» в рейтингу публічності
Луцька міська рада посіла 3 місце в загальнонаціональному рейтингу публічності міст із індексом в 72%. Значно знизився рівень публічності луцького мера – з 82 до 59%

Про це повідомили 8 травня під час презентації громадянською мережею ОПОРА результатів дослідження Індексу публічності Луцької міської ради у 2017 році.

Координатор моніторингу індексу публічності Дмитро Безвербний пояснив, що індекс - це дослідження рівня відкритості, публічності та підзвітності органу перед громадянами. Індекс «моніторять» вже протягом 5 років.



Безвербний додав, що Луцьк традиційно потрапляв до першої 5. У 2016 році індекс публічності Луцькради становив 79% , і це дозволило тоді посісти перше місце у рейтингу.

У дослідженнях йдеться, що цьогорічна ситуація зумовлені насамперед падінням показників публічності міського голови - у 2016 році показник становив 82%, у 2017 році – лише 59%. Знизився й рівень публічності виконавчих органів – з 84% до 74%.



Минулоріч розпочав роботу новий сайт Луцькради, тож досить позитивно, що легко знайти розпорядження мера. Позитивні практики в роботі міського голови – оперативна та повна інформація про розпорядження, оприлюднення соціально-економічної системи розвитку міста, функціонування петицій, використатння прозоро тощо. Водночас явищами, які негативно впливають є складність пошуку контактних даних в.о голови, відсутність його декларації на сайті міста, мала кількість годин для особистого прийому громадян - 6 на місяць, нечасте висвітлення роботи на сайті, відсутність протоколів засідань конкурсних комісій про результати конкурсу тощо.

Відзначив Безвербний і недостатню співпрацю із журналістами – малу кількість брифінгів і прес-конференцій, адже на сайті частіше висвітлюють дії радника, а не голови.

Щодо публічності виконавчих органів то позитивами є біографічні довідки, контактні дані заступників, наявність плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2017 рік, наявність укладених договорів, якісна робота ЦНАПу тощо. Серед недоліків- складність пошуку контактів заступників на сайті, відсутність декларацій заступників на сайт, відсутність містобудівного кадастру, звітів про хід та результати відчуження комунального майна, інформації про пільги тощо.

Зауважили також, що лише 14 структурних підрозділів міської ради розмістили інформацію про звіти роботи за 2017 рік, а ще 20 такої інформації на сайті не подали.

Опісля Безвербний відзначив позитивну динаміку публічності в роботі депутатського корпусу Луцькради. Так, на сайті розміщені автобіографічні довідки, інформація про склад фракцій та його зміни, публічна доступність та якісне напрацювання регламенту роботи міськради, оприлюднення інформації щодо графіків прийому депутатів (за винятком Наталії Бунди та Олександра Волинця, про яких такої інформації немає). Відзначив Безвербний і те, що є структурований пошук рішень ради, протоколів тощо та наявність у вільному доступі положення про роботу постійних комісій тощо. Минулоріч депутат міськради Павло Данильчук також ініціював громадські обговорення, що теж стало позитивною практикою.

«Цього року прозвітувала більша кількість депутатів - 36 з 42», - додав Безвербний. Водночас вдалося знайти лише 2 звіти фракцій – «Самопомочі» та «Народного контролю» .

Стосовно негативів – відсутність декларацій депутатів та секретаря, відсутній звіт про роботу депутатських комісії, немає практики повідомлень депутатами про конфлікт інтересів. Окремо Безвербний відзначив відсутність етичного кодексу ради.

Начальник загального відділу Луцькради Надія Бортнік подякувала, що ведуть такий моніторинг діяльності, адже це дозволяє досягати кращих результатів. Окрім того, вона повідомила, що новий сайт дав багато зручностей і для посадовців, і для містян, адже він дає змогу без проблем переглядати актуальні документи тощо. Опісля взялися до обговорень пропозицій щодо покращення сайту.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.