В цьому році ми повинні ввести його в дію, - Савченко про перинатальний центр

В цьому році ми повинні ввести його в дію, - Савченко про перинатальний центр
При наявності коштів роботи у Волинському обласному перинатальному центрі можуть завершити до осені цьогоріч, а відтак, і здати об’єкт в експлуатацію.

Будівництво центру 10 травня відвідав голова Волинської обласної державної адміністрації Олександр Савченко.

Екскурсію будівлею провела тимчасовий виконувач обов’язків головного лікаря Ніна Загребельна. Жінка пригадала, що перинатальний центр почали зводити у 2001 році, однак у 2012 році фундамент зуйнували і розпочали нове будівництво. Тож нині воно триває вже 6 років.

Центр розрахований на 102 ліжка. Діятиме 9 індивідуальних пологових залів, післяпологове відділення, де зможуть перебувати мами з дітками, відділення дитячої та доросолої реанімації тощо. В окремій двоповерховій будівлі розмістять діагностично–консультативне відділеня на 2 поверхи із УЗД-діагностикою, школою відповіального батьківства тощо, яке матиме потужність прийому у 200 відвідувачів за зміну.

«Основне завдання перинатального центру - брати до себе з області всіх проблемних вагітних, породіль та дітей. Тобто якщо вагітна жінка має проблеми або якщо вона здорова, але є якась аномалія розвитку плоду, виявлена УЗД-діагностикою, то вона буде народжувати вже тут. Всіх, у кого пологи почнуться до терміну, теж будуть доставляти сюди. Дітки мають приїхати у животику в мами, адже якщо вони приїдуть і народяться вже тут, у них буде значно більше шансів вижити»,- зауважила жінка. Тож важливо, що центр зможе ефективніше допомагати рятувати недоошених малят.

Делегація оглянула новий корпус із просторими світлими палатами, санвузлами та подекуди встановленим обладанням. Опісля вирушили до неонатального відділення, яке наразі діє потужністю в 55 ліжок для новонароджених та їхніх мам. Є тут і гінекологічне відділення на 10 ліжок. У приміщенні відремонтували тільки другий поверх, а 1 і 3 потребують оновлення. Окрім того медик розповіла, що тут треба замінити ліфт – нині у приміщенні користуються маленьким пасажирським ліфтом, яким не можна підіймати і опускати габаритного обладнання.

«Треба вантажний ліфт, аби возити медичне обладання, бо по сходах його переміщувати неможливо», - додала Згребельна.

Голова ОДА зауважив, що до завершення центру лишилося зовсім небагато, тож варто консолідувати сили, аби Волинь таки отримала настільки бажаний та потрібний медзаклад.

«Підсумки візиту обнадійливі. Як вам відомо, обласна рада затвердила виділення великої суми коштів на перинатальний центр і інфекційну лікарню, плюс і за моїм підписом пішов лист на Прем’єр-міністра України, і за підписом голови ради Ігоря Петровича Палиці… Якщо все в нас вийде, то, в принципі, повинна бути дуже добра справа. В цьому році ми повинні ввести його в дію», - сказав посадовець.

Водночас він візначив, що умови у старому корпусі «не надихають».

«Мені здається, це одна із причин, чому у нас падає народжуваність. Ми побачили зараз тільки «коробку», але все по-іншому виглядає – як всередині, так і ззовні. Всередині допрацюємо… Медицина Волині завжди славилася і є однією із найкращих а, дай Бог, із введенням цього об’єкта в дію ми точно будемо найкращими… Надійно, світло, просторо. Я думаю, все прийде до того, що Волинь почне збільшувати кількість населення. На перспективу це дуже добре, - підсумував посадовець.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В цьому році ми повинні ввести його в дію, - Савченко про перинатальний центр
10 травень, 2018, 20:42