Після блокування Луцькради депутати дали гроші на Центр реабілітації атовців

Після блокування Луцькради депутати дали гроші на Центр реабілітації атовців
Депутати Луцькради, після тривалих обговорень та блокування роботи, таки виділили 5 млн грн для початку робіт з реконструкції частини приміщення КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги», де планують облаштувати Центр реабілітації учасників АТО.

Про це стало відомо під час сесії 14 травня.

Зауважимо, що до сесійної зали ще до початку сесії прийшло кілька десятків атовців. Під час розгляду перерозподілу коштів бюджету озвучили пропозицію - зменшити видатки на капремонт доріг обсягом 5 млн грн та ці кошти спрямувати на реконструкцію центру.

Помічник нардепа Ігоря Лапіна Оксана Ютовець зауважила, що нардеп повністю підтримує ідею створення центру. «Ігор Олександрович намагатиметься залучити кошти по лінії соцекомічного розвитку», - додала Ютовець. Мовляв, є нюанси, адже розподіл коштів узгоджує Кабмін.

Головний лікар КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги Ігор Гнетньов розповів, що необхідність створення центру виникла ще 3 роки тому. Приміщення, запропоноване для центру- колишнє водолікування на базі першої поліклініки. Сформоване в межах 1-го поверху. Проект центру передбачав добудову ще одного поверху. У центрі реабілітували б бійців та проводили роботу із посттравматичним стресовим розладом вигляді амбулаторної підтримки бійців та їх сімей.

«Ми розуміємо ту ситуацію, що війна чіпляє усе суспільство», - додав лікар. Центр дав би змогу працювати із бійцями весь рік, а не лише на час путівки. Лікар наголосив, що людина, яка побувала в військових діях потрапляє під стресовий розлад, який може призводити до неврологічних та кардіологічних захворювань, які можуть призвести до інвалідності. Тож реабілітація мала б «знати» психологічні проблеми бійців та запобігати низці проблем, тому його створення є дуже актуальним.

Натомість депутат Ігор Поліщук спитав, чому Микола Собуцький, який вніс пропозицію щодо виділення 5 мільйонів гривень для центру, «не придумав, де їх заробити». Окрім того, на думку депутат 5 мільйонів гривень «нічого не дадуть», бо ці кошти доведеться просто «викинути». Тому він пропонував ліпше звертатися до Кабміну та Лапіна, а потім вже шукати кошти в місті. Мовляв, через бажання атовців Луцьк може лишитися без відремонтованого проспекту Волі.

Собуцький натомість зауважив, що це не його особисте бажання, а гостра потреба усіх учасників АТО.

«Я з 14 року їжджу на "передок", не в парку бігаю і селфі викладаю… ці люди мене знають і звернулися до мене… Це їхня потреба. Друге - я до ночі не сиджу і землю безкоштовно не роздаю. От вам відповідь, де взяти гроші», - сказав Собуцький. Мовляв, починати треба вже, бо за рік проект знову здорожчає. Присутні атовці зустріли його слова гучними оплесками. Окрім того, він нагадав, що депутат від «УКРОПУ» Ірина Констанкевич теж матиме кошти по соцеконому, тому і вона могла б долучитися.

Його колега Павло Данильчук зауважив, що нема про що сперечатися- центр робити треба, а відтягування нічого корисного не принесе. В липні буде перевиконання, тож можна буде повернути кошти на дороги.

Наприкінці слово взяла відомий психолог Олена Зверєва, яка вже протягом 4 років працює із атовцями.

«Ви сьогодні прокинулися в своїх ліжках, а не окопах.. тут прийшли хлопці. Які прийшли подивитися вам в очі», - зауважила психолог. За її словами, що лише протягом минулого тижня трапилося 3 випадки самогубства як наслідок аутоагресії, тому із хлопцями треба працювати. Тому вона додала, що сподівається на правильне рішення стосовно цього питання.

Пустовіт знову почав свій «полум’яний» виступ, який перервали крики атовців – бійці зауважували, що не можна порівнювати дороги та людей. Пустовіт же почав питати, чому не провели круглого столу тощо, однак його слова «загубилися» серед крику атовців – мовляв, скоро терпіння у хлопців закінчиться.

Очільник Луцької міської організації Спілки воїнів АТО Волині Олег Кобилинський зауважив, що потягом кількох років просять ввести профільного заступника, а виготовлення проектно-кошторисної документації вимагали майже рік.

«Військовий шпиталь заповнений пораненими, у госпіталі велика черга з учасників АТО», - додав Кобилинський. Тож хлопці просто не мають куди піти на реабілітацію. Коли говорять про дороги, то бійці навіть не певні, що через 3 роки зможуть ходити.

«Ми вимагаємо просто, щоб в цьому році цей центр був закінчений», - сказав атовець. Однак Пустовіт вирішив оголосити перерву перед голосуванням - це призвело до блокування сесійної зали. Атовці не випускали нікого із зали, аж доки депутатів знову не запросили зайняти свої місця.

Зрештою, Поліщук запропонував зняти 5 мільйонів гривень не з ремонту доріг, а з ремонту прибудинкових територій. Депутати підтримали цю пропозицію, тож 5 млн грн спрямують на реконструкцію приміщення.

Нагадаємо, атовці приходили й на засіданні комісії з питань бюджету, аби прохати нарешті «дати старт» роботам.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Спочатку укропці їздять до агресора на сходки, потім плюють в очі бійцям АТО, то хто є ворог?
пустоцвіта і поліцука треба відправити на "передок", що цей "афіцер" в кабінеті відсижується?
Відповісти
От і гнида той полішюк де заробити каже??? цю посіпаку палиці давно пора поставити на місце разом з його босом.
Відповісти
Останні новини
Після блокування Луцькради депутати дали гроші на Центр реабілітації атовців
14 травень, 2018, 12:03