«Село і ринок» і «не дамо гадюшника»: у Луцьку сваряться через МАФи

«Село і ринок» і «не дамо гадюшника»: у Луцьку сваряться через МАФи
У Луцьку підприємці, які хочуть розміщення комплексу тимчасових споруд на вулиці Львівській, 112, зібралися, аби знайти порозуміння із мешканцями сусідніх ділянок. Однак власники прилеглої землі заявляють – вони такого сусідства не хочуть ні за яких умов.

Зустріч відбулася 17 травня.

Біля ділянки на Львівській 112, зібралися близько 40-ка людей, серед яких власник ділянки Юрій Крищук, підприємці та місцеві мешканці. Поспілкуватися із людьми прийшли депутати міської ради Микола Собуцький та Богдан Вавринюк і заступник міського голови Костянтин Петрочук.

Підприємці пригадали, що у вересні 2017 року, коли їх відселяли із ринку на Львівській, де виросла багатоповерхівка «Сафрон», у міській раді обіцяли знайти вільну ділянку. Однак люди не стали чекати на дії мерії та знайшли приватну територію на Львівській. Поспілкувавшись із її власником, домовилися про те, що він зведе 19 МАФів, а підприємці візьмуть їх в оренду. Тож спільно підготували необхідну документацію, розробили план, благоустрій тощо. Однак є двоє сусідів, які проти сусідства із МАФАми.

«Я хочу зробити приклад, як разом із підприємцями все можна організувати. Вони будуть відповідати за територію біля точок, буде дотримано всіх санітарних норм. Ці торгові точки потрібні людям, вони хочуть сюди приходити і купувати біля дому. Не розумію, чому така агресивна позиція», - каже Крищук. Питання із сусідами хотіли б врегулювати мирним шляхом. Однак вони нібито порушують його право займатися підприємницькою діяльністю на власній ділянці.

«Не тільки будуть люди працювати, яких з того ринку вигнали, ще будуть сплачуватися податки, буде благоустрій території», – запевнив Крищук.

«Чому ті люди так не воювали за ринок на Львівській, як нині воюють», - питав натомість мешканець ділянки на Львівській, 114 Віталій Петрук. За його словами, власник ділянки ненадійний, адже раніше казав, що буде тут будувати будинок.

«Я не хочу того базару, ні разу того не було, що було обіцяне... Ринок на Львівській то був смітник, де торгували всім, чим завгодно... Ми такого не хочемо, не дамо гадюшника», - додає його дружина Галина. Мовляв, на Львівській вистачає магазинів, тому проблеми купити необхідне, немає.

«То буде такий самий справжній ринок, а не ніякі МАФи, це просто гра формулювань... Село і ринок», - додав інший сусід Любомир Третяк.

Собуцький зауважив, що підприємці самі знайшли ділянку та домовилися із власником, тому їх теж треба чути.

«Вони годували свої сім'ї, вони жили з цього. З людьми теж так не можна вчиняти», - зауважив обранець громади. Він нагадав, що власник ділянки зібрав понад 1000 підписів людей, які підтримують ідею встановлення МАФів.

Натомість його колега Вавринюк розповів, що є санітарні нормативи. Мовляв, невідомо, яким чином тут можна забезпечити нормальну санітарну ситуацію, не вистачить також паркувальних місць.

«Ви подивіться, що зараз тут робиться, це ж створяться можливості для додаткових аварій. Тут не можна «на коліні» це все діло прийняти», - додав обранець громади.

Юрист Богдана Боднарчук, яка представляє інтереси підприємців, зауважила, що перш за все перевірили, чи не має порушень законодавства щодо санітарних, пожежних норм тощо. За її словами, усі необхідні відстані дотримані.

«З чинного законодавства не порушено жодних санітаних норм, розроблено проект з благоустрою ділянки, визначено паркомісця - тут додатково створять їх 8», - зазначила юрист. Мовляв, є люди, які мають обмежені можливості, і їм потрібен ринок, до якого зручно діставатися. Окрім того, підприємці готові спілкуватися із людьми, підписувати домовленості тощо. На підтвердження цих слів мешканець будинку на Львівській 61а, який живе навпроти зауважив, що йому дійсно було би зручно, аби МАФИ були тут.

Петрочук запропонував обговорити різні пропозиції – наприклад, зменшити кількість МАФів. Однак двоє сусідів і слухати їх не хотіли. Зрештою дискусія перейшла на підвищені тони, тож конструктивного діалогу не вийшло.

«Ситуація, що вас нічого не лімітує подати документи. Вони можуть надавати свої заперечення у письмові чи усній формі. Але рішення приймає виконком. Я пояснюю вам: якщо є заперечення, члени виконкому їх мусять враховувати, і швидше всього, якщо ми не знайдемо компромісу. Вони просто не проголосують», - пояснив ситуацію підприємцям заступник мера. Тому він таки порадив шукати компроміс.

Однак це не переконало мешканців прилеглих ділянок. Вони запевняють – нізащо не погодяться.

«Ринок ні за яких умов не погодимо, що хочете тут кажіть», - підсумувала Петрук. Тож учасники зустрічі залишилися кожен при своїй думці.

Підприємці підготували необхідну документацію та подали до міської ради. Зрештою, питання про можливість розміщення 19 тимчасових споруд для здійснення підприємницької діяльності згодом розглянуть на засіданні виконкому.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Надують.
Відповісти
надують
Відповісти
Ринок на Львівський потрібен!!!Підпреємці та громада одноголосно ЗА!!!Чому ж долю багатьох повинні вирішувати не адекватні сусіди????!!!
Відповісти
Думку сусідів просто питають, бо хочуть зобити все цивілізовано.За законом це не обов'язково. А міська рада людям місця пообіцяла. а тепер затягує.
Відповісти
Не добив капустинський..
Відповісти
Не розумію чому не можна торгувати там де є місця для цього.
Навіщо ще один ринок?
Цікаво як заспівають ті що підписалися за ринок, коли цей ринок запропонують розташувати по сусідству з їх територіями чи будинками )
Відповісти
там вигода тільки власнику ділянки ( гроші збере з торгашів за оренду). А той бардак під вікнами в людей нікому не потрібен. Треба нормальні магазини - а не три цибулини і горілка з під прилавку. Ця територія зовсім не для того.
Відповісти
там нема заїзду і заходу. буде заважати руху маин. Те щро вони кажуть що по санітарних нормах все дотримано - то може, хіба суто за розмірами .А все остальне там для ринку НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО. НЕ туліть. Бо коли треба було розчистити куток для багатоетежки. то бистро. пообіцяли шо небуть. Так само та бегатоетажка - стоїть на дорозі. яктам житит.
Відповісти
Громада проти, це ж бардак був повний, І такий самий, буде там!!!
Відповісти
Громада проти, це ж бардак був повний, І такий самий, буде там!!!
Відповісти
Останні новини
«Село і ринок» і «не дамо гадюшника»: у Луцьку сваряться через МАФи
17 травень, 2018, 17:55