Волинські ліси хочуть віддати «підозрілим» фірмам

Волинські ліси хочуть віддати «підозрілим» фірмам
Волинській обласній раді пропонують забрати у державних підприємств право користування майже 80 тисячами гектарів мисливських угідь і віддати їх у фірмам, деякі з яких лише місяць як створені.

Відповідний проект рішення внесено до порядку денного сесії обласної ради, що відбудеться 15 лютого.

ЩО КОМУ ВІДДАЮТЬ?

На сесії виносять два проекти рішення, розроблені Волинським обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Згідно з одним окремі лісгоспи Волині відмовляються від користування мисливськими угіддями загальною площею 76 тисяч 586 гектарів. В тому числі, від 8 тисяч 318 гектарів угідь хоче відмовитися ДП «Мисливське господарство «Звірівське». Якщо рішення ухвалять, то користувачі мисливських угідь до 1 квітня 2013 року повинні визначити в натурі межі наданих у користування мисливських угідь.

Другий проект рішення передбачає передачу у користування терміном на 25 років ряду мисливських угідь Державному підприємству «Звірівське» (площа 8591 га), громадській організації «Мисливсько–рибальський клуб «Стохід–Козацький» (площа 4863 га) та дев’ятьом приватним фірмам.

Зокрема угіддя хочуть віддати таким фірмам: приватному підприємству «Садівська Дача» (4295 га), МПП «Вероніка (9505 га), ТзОВ «ВЕСТА М» (3536 га), ТзОВ «ВУЛФ-К» (13217 га), ТзОВ «ДОФ Арбо» (3066 га), ТзОВ «Ішів» (14253 га), ТзОВ «Майдан Мисливський» (8318 га), ТзОВ «Павлівське мисливське господарство» (7021 га), ТзОВ «Станово» (10895 га).

ЯКІ МОТИВИ?

Рішення про передачу права користування розглядала постійна комісія Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів 29 січня.

Тоді заступник начальника відділу мисливського господарства та охорони і захисту лісу Волинського управління лісового та мисливського господарства Руслан Люшук пояснював, що щороку на утримання мисливських угідь держава дає все менше грошей. Щоб мисливське господарство існувало і надалі, його можуть надати у користування «приватникам».

14 лютого надати інформацію про те, роз’яснити детальніше проблему, і, зокрема, пояснити, у яких обсягах недофінансовується мисливське господарство, Руслан Люшук відмовився.

ЗА ФІРМАМИ ПІДСТАВНІ ОСОБИ?

Депутат Волинської обласної ради Олександр Пирожик (ВО «Свобода») каже, що слова про недофінансування частково відповідають дійсності. Втім непрозорість процедури передачі права користування від державних підприємств до приватних вселяє підозри і змушує депутатів не підтримувати цей проект рішення.

Пирожик говорить, що питання про передачу права користування лісами піднімалося ще рік тому.

«Тоді вдалося зусиллями неймовірними через протокольне доручення все таки зняти це питання з розгляду. Зараз це ж питання, зокрема, по «Садівській дачі», по «Майдану мисливському» знову піднімаються. Видно, комусь дуже не терпиться накласти лапу на цей ласий шматок волинського лісу. Це, по суті, найкращі угіддя», - зазначив Пирожик.

Він говорить, що рік тому рада прийняла рішення провести сесійні слухання, аби побачити, як господарюють приватники на мисливських угіддях. Втім слухання так і не відбулися.

Депутат припускає, що фірми, які претендують на угіддя, насправді створенні підставними особами, аби приховати реальних претендентів на мисливський бізнес.

«Ми, можливо, й змінили б позицію, якби бачили, хто за цим стоїть. Хто готовий заявити публічно, що він бере на себе повну відповідальність за отакий дерибан? Але за власниками цих фірм, які створюють, щоб господарювати на тих мисливських угіддях, на жаль, стояться прізвища шоферів і трактористів, які зі своєї зарплати «дуже великої» вийняли тисячні суми і створили ті фірми і тепер будуть мисливством займатися, - каже Олександр Пирожик.

«Якби не ця непрозорість, ми б могли думати над питанням, чи справді це може бути ефективний користувач. Але я не думаю, що водій та шофер може бути тим ефективним користувачем. Очевидно, за ними стоять інші люди, які хочуть таким чином приховати свої дійсні плани і наміри від депутатів обласної ради», - зазначає Пирожик.

Своєю чергою Руслан Люшук на питання про те, чи досліджували історію фірм, які претендують на користування угіддями, зазначив, що не може дати відповідь на це питання.

ХТО ХОЧЕ ПОЛЮВАТИ?

Претенденти на право користування мисливськими угіддями – справді інколи викликають подив. Наприклад, громадська організація «Мисливсько-рибальський клуб «Стохід-Козацький», що претендує на 4 тисячі 863 гектари, згідно з сайтом Міністерства юстиції України був легалізований лише 9 листопада 2012 року.

Трішки більше року працює підприємство «Садівська дача» і менше двох років – ТзОВ «Майдан мисливський». Ще молодішими виявилися ТОВ «Веста М», яке зареєстрували, згідно з даними Єдиного державного реєстру, 15 січня 2013 року, та ТОВ «Станово», яке зареєстровано лише 17 січня 2013 року.

На 13 тисяч 217 гектарів претендує і ТзОВ «ВУЛФ-К», яке знаходиться за адресою м. Луцьк, вул. Шопена, 22а, офіс 63.

За дивним збігом обставин саме така адреса і у ТЗОВ «Арзу», яке спеціалізується на лісозаготівельній діяльності. За інформацією ВолиньPost, саме «Арзу» надає для Володимир-Волинського, Маневицького та Ківерцівського лісових господарств послуги з вивозки та заготівлі лісу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Йде дерибан всього що належить народу - фабрики, заводи, енергетична галузь і т.д. дійшла черга до угідь, лісів, води. Незабаром не вийдеш з будинку чи авто, бо скрізь будуть стояти держиморди і бити по спинах за те, що ступив на хазяйську власність.
Відповісти
Роздачу "для своїх" в області започатковано вже давно. Кожен властьімущий через підставні фірми вже є власником тисяч гектарів угідь, в яких він "маленький Лозинський" незалежно від віросповідання та політичного окрасу. Якщо вам не довелось з ними зустрітись то незабаром це відбудеться.
Відповісти
В прошлом товарищ, а нині пан Загрева прихопив, коли хмаринка була в руках (займав посаду заступника голови облради) ДЕСЯТКИ тисяч гектарів мисливських угідь разом з тваринками, які там перебували. Не заплатив ні копійки в бюджет ні за тваринок, ні за гектари. Не платить нічого і зараз, каже "по закону не положено платить", лишень запускає в угіддя грошовитих стрільців і "косить бабло".
Відповісти
Для чого роздавати небезконечні ресурси в одні руки. Дати кожному по 3 тис. га і хай покаже, який він користувач, наскільки збільшилось поголів'я тварин за кілька років. Потім продовжити користування, збільшити площі.
Відповісти
Шановні "дєльожники"! Ви такі набожні,що за Вами не проступитись до Божого Храму. Невже за Ваші діяння не буде Божої кари?
Відповісти
Останні новини
Волинські ліси хочуть віддати «підозрілим» фірмам
15 лютий, 2013, 10:01