Поблизу Луцька селяни приводять до пуття древню святиню

Поблизу Луцька селяни приводять до пуття древню святиню
На другий день Трійці, 28 травня, заплановано святкове богослужіння з нагоди 382-ї річниці Свято-Михайлівської церкви села Білосток.

Про це розповів її настоятель – отець Володимир (Андрійчук), який служить тут п’ять років із благословення вже покійного владики Ніфонта, - повідомляють Волинські Новини.

«Тоді як я прийшов сюди, була сніжна зима, і староста біля престолу вибирав по піввідра снігу. У кожному куполі – по шість вікон, які з часом зогнили, і звідти й дощ затікав, і сніг, і пташки залітали. Першу Пасху як відслужив, то ластівка до гнізда з пташенятами залітала. А зараз поміняли там всі вікна на пластикові», – розповів священик одразу ж після чергової служби.

Звісно, він усвідомлює, що це досить-таки осучаснює старовинну пам’ятку архітектури, але реставраційні роботи тут проводять, виходячи з власних фінансових можливостей. Адже держава не виділяє на це жодної копійки.

«Добре, що ми нашкребли на вікна, двері, хоча б пластикові. Церква – холодна, і ми хотіли насамперед якось її герметизувати. З Божою поміччю і зусиллями прихожан за цей час вдалося провести ці ремонтні роботи. У планах – зробити гідроізоляцію, бо в приміщенні немає вентиляції. Стіни мокріють, а в певних місцях вони – до півтора метра завтовшки. Дерев’яний іконостас у певних місцях вже шашіль точить. Потрібно й куполи обновити – зверху й донизу будемо йти», – зазначив він.

Місцева жителька Галина Михайлівна 13 років працює в цій церкві касиром.

«Мої предки всі ходили сюди, і я теж змалечку. Храм – гарний, намолений, але старий – без кінця потребує ремонту. Не дуже багато людей приходить на службу, хоча така церква – пам’ятка архітектури – не в кожному селі є. От якби нам газета допомогла знайти якогось постійного спонсора, бо держава на практиці не поспішає брати її під опіку», – констатує жінка.

Варто сподіватися, що місцеві жителі, попри щоденні сільські турботи й релігійні переконання, таки піклуватимуться про святиню, яка є однією з перлин Волині.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скажіть, будь ласка, як можна зв'язатися з настоятелем храму села Білосток? Можливо, маєте номер телефону? Хочу поставити о. Влодимиру декілька питань стосовно історії храму.
Відповісти
Останні новини
Поблизу Луцька селяни приводять до пуття древню святиню
21 травень, 2018, 23:06