У волинському музеї вперше експонуються рідкісні ікони

У волинському музеї вперше експонуються рідкісні ікони
Уперше у Володимир-Волинському історичному музеї виставлені відреставровані твори сакрального мистецтва 18-19 століть з колекції музею.

Про це повідомляє Володимир Медіа.

Реставрацію колекції старовинних ікон проводила Львівська філія Національного науково-дослідного реставраційного центру України, яка, за словами її директора Тараса Отковича, співпрацює з музеєм Володимира близько десяти років. За цей час реставратори повернули до життя кілька десятків експонатів.

Найстаріший з яких датований XVI століттям. Це унікальна ікона – Спас Нерукотворний, яка незабаром поповнить колекцію живопису на виставці у Києві. Загалом, за 35 років існування філії кількість відреставрованих робіт вимірюється у тисячах. Праця над однією триває від кількох місяців до кількох років. Все залежить від складності роботи. Замовлень є багато, але реставратори встигають. Найдревніший шедевр, яким може похвалитися філія, – ікона Дорогобузької Божої Матері, датована 13 століттям, яка знаходиться у Рівненському обласному краєзнавчому музеї.

Загалом, нещодавно колекцією відреставрованих експозицій поповнився і Дубенський замок, також роботи львівських реставраторів можна побачити в Острозькому історико-культурному заповіднику, у знаменитому музеї Волинської ікони та багатьох музейних закладах західного регіону. Як зазначив Тарас Откович, за усіма роботами вони спостерігають і після того, як повертають на місце, й порівняв їх з пацієнтами, котрі потребують постійного догляду. А ще зазначив, що для кожного працівника філії вони є частинкою душі, бо насправді вкладають її, відновлюючи кожен міліметр експонату.

Директор Володимир-Волинського музею Володимир Стемковський зазначив, у сховищах є чимало експозицій, які потребують реставрації. Однак, якщо й вдасться їх повернути до життя, виникає проблема з додатковою площею, на якій можна було б все розмістити. Бо втиснути все у музей неможливо. Тож варто задуматись над цим питанням

Директорка музею Волинської ікони Тетяна Єлісєєва розповіла, що колекція волинського іконопису XVI-XVIII ст. історичного музею Володимира-Волинського була створена на початку 80-х років минулого сторіччя, зокрема директором Заклектою, котрий разом з працівниками краєзнавчого музею об’їздив всю Волинь у пошуках експозицій. Оскільки на той час усі пам’ятки передавались саме до обласного музею, йому вдалося буквально «вигризти» частину цієї колекції для Володимира, яка згодом увійшла до каталогу Волинської ікони ХVI-ХVIІ століть Волинського краєзнавчого музею.

Однак на той час ікони не були реставровані. Тепер, коли розпочався процес їх повернення до життя, можна буде робити нові каталоги, вводити в обіг оновлені наукові роботи та описувати їх. Окрім того, з’явиться можливість відкривати волинський живопис і для гостей міста, що може стати родзинкою історичного музею.

На виставці представлена унікальна свого роду ікона Іоанна Златоуста XVIII ст. За легендою, вона знаходилась в одному з Володимир-Волинських храмі, названому на честь цього святого, який був знищений внаслідок пожежі. Однак дивом вдалося врятувати її. Доказом того, що вона пережила пожежу, є висновки експертів, що проводились перед реставрацією. За словами працівниці Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру, коли вона надійшла до них, ледь проглядався образ Іоанна Златоуста. Тепер він чітко вимальовується і навіть можна побачити написи внизу твору.

Побачити відреставровані унікальні твори Волинського живопису можна, відвідавши виставку.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.