«Челябінський метеорит» важив 50 тонн, - науковець

«Челябінський метеорит» важив 50 тонн, - науковець
Вага небесного тіла, яка впала 15 лютого впала на Уралі поблизу Челябінська, становила приблизно 50 тонн.

Як вважає директор астрономічної обсерваторії Іркутського державного університету Сергій Язєв, це найпотужніше подібне явище в Росії за останні 12 років, пише ТСН.

За його словами, цитує Центр громадських зв'язків Сибірського відділення РАН, маса кам'яного метеорита приблизно 50 тонн, діаметр - близько трьох метрів.

«У Челябінську спостерігали типову картину: політ яскравого боліда, інверсійний слід на небі, спалах, потужний подвійний удар. Тобто фізика цього явища виглядає досить традиційною: небесне тіло розпалося на великій висоті, руйнування було вибухоподібним через гігантську кінетичну енергію», - сказав він.

Язєв зазначив, що більшість ефектів, які спостерігалися очевидцями, відповідають тим явищам, які були викликані падінням Вітімського боліда у вересні 2002 року, у вивченні якого він брав участь. Вчений розповів, що вибухоподібне руйнування боліда формує потужну ударну хвилю.

«Вона йде до Землі з великої висоти, і, коли досягає поверхні, ламає гілки, валить дерева, якщо мова йде про тайгу, як це було 10 років тому під час падіння Вітімського боліда. Челябінський болід пройшов над густонаселеними районами. Результат дії ударної хвилі: вибиті вікна, погнуті рами, мабуть, неякісно побудована стіна. Так все і сталося», - сказав він.

Вранці в п'ятницю, о 5.23 за київським часом, над Уралом спостерігалося падіння метеорита. НП торкнулася жителів Тюменської, Курганської, Свердловської областей, а також північних територій Казахстану, однак, основні ушкодження зафіксовані в Челябінській області.

На даний момент відомо про більше 700 постраждалих і понад 110 госпіталізованих, більшість з яких - діти.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.