Кандидатів до Волиньради позбавили ефірного часу на телебаченні

Кандидатів до Волиньради позбавили ефірного часу на телебаченні
Обласна виборча комісія не змогла заплатити Волинській обласній держтелерадіокомпанії за ефірний час на телебаченні, який згідно із законом безкоштовно надається кандидатам в депутати Волинської обласної ради для агітації.

Зі слів голови правління Волинської організації «Комітету виборців України» Юрія Кресака, комісія вчинила порушення виборчого законодавства. Відтак дехто з кандидатів не зміг жодного разу виступити перед виборцями на телебаченні.

Таким чином, каже експерт, ті, хто має фінансові можливості агітували з «блакитних екранів», а бідніші кандидати - ні.

«Тому масова частка реклами деяких кандидатів стала більшою, ніж у інших, а Окружна виборча комісія не забезпечила усім кандидатам рівних можливостей в агітації», - зауважив Кресак.

Голова Волинської обласної виборчої комісії Микола Євтушин пояснює, що на телеагітацію просто не дали грошей.

З його слів, якби комісія заплатила за цю телеагіатацію, то не лишилося б грошей на проведення виборів.

«У нас дуже скромний бюджет: лише мільйон гривень. І є важливіші витрати, ніж реклама кандидатів», - розповів Євтушин.

Тим більше, як стверджує посадовець, в законі чітко не вказано, скільки саме ефірного часу та грошей має виділятися на телеагітацію.

«Ми казали кандидатам, що в межах існуючого бюджету можемо виділити по одній секунді. Хіба на таке погодяться?», - каже Євтушин.

Також для прикладу голова ОВК розповів, що на Львівщині бюджет проміжних виборів формували, враховуючи витрати на телерекламу. Загальний кошторис сягнув десяти мільйонів гривень і вибори довелося скасувати, бо цих грошей у бюджеті області не знайшли.

Водночас Євтушин переконаний, що прокуратура не кваліфікуватиме нефінансування телереклами кандидатів як порушення закону.

Мовляв, за державні гроші на екранах волинян не агітував жоден з кандидатів, тому й дотримано права рівного доступу в межах можливостей, які гарантує закон.

Читати про експертні оцінки ходу проміжних виборів до Волинської обласної ради

Читати про те, за кого і де можна буде голосувати

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
воно йому допоможе,як мервому кадило
Відповісти
Стаття 52. Порядок використання електронних (аудіовізуальних) засобів масової інформації

4. Оплата наданого ефірного часу здійснюється територіальними виборчими комісіями згідно із затвердженими кошторисами в межах коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, та за відповідними угодами, що укладаються між територіальними виборчими комісіями і регіональними державними чи комунальними телерадіоорганізаціями.

"Мовляв, за державні гроші на екранах волинян не агітував жоден з кандидатів, тому й дотримано права рівного доступу в межах можливостей, які гарантує закон". Закон як дишло. Чому я не можу представити себе на телеекрані, тільки через те, що немає грошей у бюджеті? Що це за дєрьмократія!
Відповісти