Волинська екоінспекція здобула самостійність

Волинська екоінспекція здобула самостійність
Державна екологічна інспекція на Волині змінила статус – відтепер це відомство є повноцінним територіальним органом центральної виконавчої влади, а не підрозділ Міністерства екології та природних ресурсів.

Про це пише «Волинська газета».

Як розповів у інтерв’ю начальник обласної держекоінспекції Анатолій Гетьманчук, такі зміни змусило сьогодення. Адже ця сфера потребує інвестицій, наполегливої просвітницької роботи, а головне – посиленого контролю у сфері охорони навколишнього середовища, раціонального використання природних ресурсів та турботи про їх відтворення.

«Реалії українського сьогодення цього вимагають, - каже керівник інспекції. - Рівень екологічної освіти населення – надто низький. У результаті, маємо надмірну експлуатацію природних ресурсів, проблеми із забрудненням навколишнього середовища, накопиченням шкідливих відходів тощо. Внаслідок реорганізації органів державної влади держекоінспекцію, як спецпідрозділ відповідного міністерства, ліквідовано. З початку року ми діємо у статусі територіального органу Державної екологічної інспекції України. Тобто – як центральний орган виконавчої влади.

Що дала ця реорганізація? Передовсім – розподіл контролюючих функцій та дозвільної діяльності, так як ми уже не є підрозділом міністерства, яке здійснює дозвільну та ліцензійно-погоджувальну діяльність у сфері природокористування. Іншим надзвичайно важливим аспектом є те, що діяльність інспекції координує голова Волинської обласної державної адміністрації. Це, на моє переконання, дає можливість більш тісно та ефективно співпрацювати з місцевими органами влади. А отже, й оперативніше вирішувати екологічні проблеми, реагувати на певні ситуації тощо.

-Основною функцією цього органу влади залишається контроль за дотриманням законів, що стосуються довкілля?

– Так. Але завдання інспекції конкретизовані. Вони виписані чіткіше, прозоріше й ефективніше. Ми здійснюємо державний нагляд за додержанням територіальними органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємствами й установами, громадянами і юридичними особами вимог щодо екологічної та радіаційної безпеки, охорони земель, водних ресурсів та їхнього раціонального використання і відтворення, охорони атмосферного повітря, лісів, зелених насаджень, рослинного та тваринного світу.

Так само й щодо ведення мисливського господарства, охорони рідкісних рослин, режиму заповідних територій, поводження з відходами, додержання законодавства щодо наявності дозволів, лімітів, квот на використання природних ресурсів… Окремо хотілося б відзначити важливість роботи екологічних інспекторів на пунктах пропуску через державний кордон. Не так давно Україна спростила процедуру оформлення перевезення через кордон вантажів. Одночасно уповноважила екоінспекцію оглядати у пунктах пропуску, на митницях призначення та відправлення транспортні засоби з метою виявлення екологічно небезпечних і заборонених до вивезення з України та ввезення на її територію вантажів.

Попри це, на нас покладені завдання щодо взаємодії з державними адміністраціями та представницькими органами влади на місцях, підприємствами, установами; забезпечення інформування громадськості про реалізацію державної політики у сфері природокористування; внесенням органам влади вимог щодо приведення у відповідність до законодавства прийнятих ними рішень.

– А на структуру інспекції запроваджені зміни не вплинули?

– Ні, ми працюємо у такому ж складі, як і до 1 січня. Як було 110 чоловік у штатному розписі, так і лишилося.

– Наскільки результативно спрацювала інспекція в 2011-му?

– Щоб відповісти на це запитання, дозвольте наведу кілька показників у цифровому розрізі… Загалом минулоріч працівники Держекоінспекції у Волинській області здійснили 3386 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства. Обстежили 2398 об’єктів, склали відповідні акти. Складено й понад три з половиною тисячі протоколів про порушення, у результаті чого до адмінвідповідальності притягнено 3389 посадових осіб. Їм належить сплатити за порушення закону 354 тисячі 216 гривень. Звичайно, частина цих санкцій проходить через органи виконавчої влади. Наразі стягнуто вже 271 тисячу 639 гривень.

Якщо ж говорити про збитки, спричинені державі, то ця сума – понад 6 мільйонів 300 тисяч гривень. Нами пред’явлено 208 претензій, позовів та майнових стягнень, відшкодовано 146, із них на загальну суму – 227 тисяч 352 гривні.

Окрім того, минулого року до правоохоронних органів передано 53 матеріали, що стосуються фактів порушення вимог природоохоронного законодавства. За нехтування законом тимчасово призупинено діяльність 64 об’єктів різних форм власності.

Усі ці цифри, безперечно, говорять про те, що не все ще безхмарно в екологічній ситуації на Волині. Проте з гордістю хочу відзначити, що завдяки нашій роботі забезпечено стабільність у сфері природокористування. А головне – не допущено виникнення надзвичайних ситуацій екологічного характеру.

– Чи можна уже підсумувати цьогорічну «ялинкову кампанію»?

– Звичайно, ми провели підсумки. Варто сказати, що порушень тут значно поменшало. Думаю, це – ефект насамперед посиленої просвітницької роботи. Очевидно, що все більше й більше людей розуміє: щоб мати зелену ялинку чи сосну в хаті на новорічні свята, не треба шкодити довкіллю. З іншого боку, з’явився вибір: напередодні свят є достатньо дерев у продажі, виробники пропонують покупцям штучні ялинки на різний смак. Звідси й менша кількість незаконно зрубаних лісових красунь.

Так само треба дати альтернативу щодо сміття, спалювання… Де людині діти відходи? От їх і палять на подвір’ях. Треба забезпечити можливість вивезення відходів або їх компостування. І тоді проблема зникне. Я переконаний, що й до цього ми ще дійдемо з часом.

– Влада мусить приймати правильні рішення, але й люди повинні усвідомлювати ціну усіх цих питань і теж відповідно діяти…

– Абсолютно згоден. І останнім часом ми дуже багато працюємо над цим спільно з органами влади. Чимало уваги приділяємо просвітницькій роботі. Починаючи з дитячого садочка, до речі… Вчити берегти природу слід змалку. Водночас зміни не відбудуться. Це робота не одного дня.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.