Рак шкіри: як діагностувати хворобу та зберегти життя*

Рак шкіри: як діагностувати хворобу та зберегти життя*
Рак шкіри - онкологічна хвороба, яку вважають не досить поширеною: серед усіх злоякісних захворювань, раку шкіри відводиться близько 5%, але хвороба характеризується агресивними проявами та «безжалісністю» у гендерному відношенні.

Найчастіше рак шкіри зустрічається серед людей старше 50 років. На початкових стадіях це захворювання можна повністю вилікувати, але головне - виявити початок розвитку хвороби та звернутися до кваліфікованих спеціалістів за допомогою.

Причини хвороби

Серед усіх причин раку шкіри виділяють внутрішні та зовнішні фактори. До зовнішніх належать:
- УФ-випромінювання (також сонячні проміні);
- механічні пошкодження шкіри;
- флуоресцентне випромінювання.

До внутрішніх факторів належать:

- раса (частіше страждають «справжні арійці» - люди з блідою шкірою, світлим волоссям та блакитними очима);
- слабкий імунітет;
- негативна спадковість.

Люди, що палять, працюють на «шкідливих» підприємствах, та часто перебувають під прямими сонячними променями, також знаходяться у зоні ризику.

Діагностика при підозрі на рак шкіри

Для того, щоб своєчасно виявити хворобу та підібрати найбільш ефективну терапію, при перших симптомах слід якомога швидше звернутися в діагностичний центр.

Рак шкіри починається зі зміни зовнішнього виду родимок:

- збільшення розмірів;
- виникнення асиметрії контурів;
- зміна кольору;
- втрата волосся на місці родимки;
-лущення поверхні родимки.

В більшості випадків, люди, в яких починається рак шкіри, відчувають свербіж та сухість шкіри. Якщо ви відмітили в себе вищенаведені симптоми, треба негайно перевірити «підозрілу» шкірну ділянку.

Спочатку онколог детально розглядає родимку. Далі, при появі підозри на рак, пацієнт отримує направлення на радіоізотопне дослідження. Справа в тому, що рак шкіри проявляє себе надмірним накопиченням радіоактивного фосфору, що на 200-300% більше, ніж для неураженої шкіри.

Традиційно, онколог призначає гістологічне дослідження. Ще один сучасний та ефективний метод діагностики – біопсія, під час якої проводиться забір біоптата (невеликого шматочка шкіри), який розглядається під мікроскопом. З метою порівняння, під час проведення процедури лікарі часто здійснюють забір клітин здорової шкіри.

Якщо рак шкіри діагностовано не на початкових стадіях, пацієнту періодично проводиться УЗД та комп`ютерна томографія. Завдяки цим методам дослідження вдається контролювати розповсюдження хвороби та виявляти метастази.

Рак шкіри – злоякісна хвороба, яка може підірвати здоров`я та призвести до передчасної смерті пацієнта. Сучасні методи діагностики дозволяють виявити рак шкіри на початкових стадіях, на яких можливе повне подолання захворювання.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.