Оптимізація по-ковельськи: батьки незадоволені, бо діти недоїдають

Оптимізація по-ковельськи: батьки незадоволені, бо діти недоїдають
Через скорочення кадрів у закладах освіти Ковеля якість дитячого харчування погіршилася, а грошима, зекономленими на цій статі витрат, хочуть гасити борги за теплопостачання.

Серед волинських міст саме у Ковелі тривалий час був найбільший відсоток школярів, які отримували організоване гаряче харчування. Ціни у шкільних їдальнях були доступними, пише Волинь-нова.

Перші проблеми з’явилися на початку 2012 року, коли міськради вирішила оптимізувати штатну чисельність працівників закладів освіти. Зокрема, йшлося про те, що харчування дітей організовуватиметься «централізовано». Таким чином, заклади освіти позбавили фінансової автономності, можливості оперативно та найменш затратно вирішувати питання гарячого харчування.

А вже у лютому 2012 року в управлінні освіти вишикувалися довжелезні черги батьків, які, заплативши гроші за гаряче харчування, змушені були в робочий час годинами вистоювати за талонами. Видавати їх зобов’язали працівника бухгалтерії Андрія Клімчука, якому довелося вислухати чимало неприємного на адресу міської влади.

Батьківська громадськість, яка звикла до зручності та організованості у шкільному харчуванні, зіштовхнулася зі справжнім хаосом.

«Доручення голови ОДА, відповідно до якого відбулися зміни в системі харчування, передбачає, що оптимізація має сприяти тому, щоб наші діти отримували «більш якісні» послуги. За кілька днів роботи школи в умовах централізованого обслуговування всі відчули його недоліки і переваги... У нас склалося враження, що хтось через некомпетентність зруйнував налагоджену систему роботи, яка на перший план ставила здоров’я дітей, раціональне використання бюджетних ресурсів та батьківської плати. Ми, батьки, стурбовані ситуацією з харчуванням: напрацьована роками система, яка нас задовольняла, розвалилася. Вона нас не влаштовує через погіршення послуг», — йдеться у зверненні голови ради навчально-виховного комплексу №11 Сергія Семерея до влади міста.

Коли оптимізація розпочиналася, начальник міського управління освіти Віктор Бичковский стверджував, що від об’єднання бухгалтерій харчування дітей тільки поліпшиться: фінанси — в одних руках, і відповідатиме за все — один посадовець, тобто він. Але організація гарячого харчування поступово почала розвалюватися.

У грудні 2012 року під час засідання виконкому Бичковський уже дивним чином «коливався», немов намацуючи правильну «лінію партії»: то заспокоював керівників міста, що в його «царині» все гаразд, то, ховаючи очі, визнавав існування проблеми.

«Зараз така пішла інформація, що із харчуванням «щось там» по школах. Харчування проводиться. Зрозуміло, що нам хотілось би краще, але зрозумійте одне: це не по нашій вині трапилось. Сьогодні у нас проблема із м’ясом. А всі інші питання по харчуванню — вирішені… Я розумію, що десь є певні нарікання, але просив би бути спокійними, щоб дійсно не було ніяких ситуацій, щоб не робили з того певного піару», — казав Бичковський.

Між іншим, показовим є й таке місцеве «ноу-хау»: якось наприкінці року, аби заладнати борги перед «Ковельтеплом», владці хотіли оплатити за теплопостачання коштами від економії (?!) по харчуванню (!!!) у закладах освіти, яка утворилась в зв’язку з тим, що дитяче харчування отримував не весь списковий склад дітей — в загальному 175 тисяч гривень.

Нинішні «недопоставки» продуктів харчування навчальним закладам пов’язані ще й із недотриманням вимог тендерного законодавства. Нещодавно правоохоронці виявили серйозні порушення у проведенні міським управлінням освіти тендерів на харчування у навчальних та дошкільних закладах.

Постає резонне запитання: чи доцільно було руйнувати напрацьовану десятиліттями практику організації харчування та роботу відокремлених бухгалтерій навчальних закладів? Пригадуються слова прем’єр-міністра України Миколи Азарова, сказані ним торік: «Кожен випадок неякісного харчування уряд розглядатиме як надзвичайну ситуацію, і всі причетні до організації дитячого харчування нестимуть за це найсуворішу відповідальність». Це для кого вкотре наголосив глава уряду і хто за це у Ковелі буде відповідати?

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Оптимізація по-ковельськи: батьки незадоволені, бо діти недоїдають
17 лютий, 2013, 16:07