Велика війна німців з колорадським жуком*

Велика війна німців з колорадським жуком*
У 1950 році уряд Східної Німеччини стверджував, що американці скидають колорадських жуків з літаків над полями НДР, намагаючись нашкодити сільському господарству країни. Це правда чи лише один з багатьох прикладів пропаганди часів «холодної війни»? Одне можна сказати точно – і сьогодні жителі багатьох країн витрачають сили і гроші на боротьбу із заокеанським шкідником. Одним з найефективніших методів знищення жуків є інсектициди - https://ostercenter.com.ua/insektitsidy/antikolorad. А тепер повернемося до Німеччини.

Витоки проблеми

23 травня 1950 року фермер Макс Трогер помітив два американських літаки, які літали над полями в східнонімецькому селі Шенфельс і Цвіккау. Наступного ранку фермер дізнався з урядової листівки, що його поля знаходяться під страшною загрозою – весь урожай картоплі може бути знищений американськими комахами.

Вперше описаний у 1824 році, колорадський жук став величезною проблемою для європейських фермерів. Вперше він прибув сюди разом з картоплею, імпортованою зі США у XIX ст.

Але чи дійсно американці розкидали цих жуків, щоб нашкодити аграрному сектору Східної Німеччини? Східно-німецька преса повідомила про ряд інших випадків, коли після польотів літаків США на полях з’являлася велика кількість шкідників. В урядовому повідомленні мова йшла про «злочинний напад американських розпалювачів війни на їжу наших людей».

Атака на заокеанського ворога

Уся Східна Німеччина почала мобілізацію проти ворожих комах. Була проведена масштабна пропагандистська кампанія. На листівках, плакатах, в газетах зображувати маленьких жуків, які марширують в американській військовій формі.

Діти по всій Східній Німеччині після школи вирушали на поля для збору комах. Кожен школяр повинен був зібрати якомога більше жуків. Як згадують очевидці, за день вдавалося знайти до 20-25 особин. Потім їх складали у скляні банки і віддавали дорослим для знищення.

Правда чи вигадка?

Колорадські жуки вже були поширені в Німеччині до Другої світової війни, каже Ерхард Гейсслер, експерт з біологічної війни Центру молекулярної медицини ім. Макса Дельбрюка. У 195о-х роках їх дійсно було доволі багато на полях.

На той час у німців не було достатньої кількості пестицидів, щоб обробляти поля. Значна кількість хімікатів відправлялася зі Східної Німеччини у СРСР. Не вистачало і технічної документації для пестицидів. Мотивація серед сільськогосподарських працівників була низькою. Багато чоловіків, які були солдатами, ще не повернутися з СРСР.

Але багато східних німців вірили, що американці були винні у розповсюдженні шкідників. Особливо це стосувалося людей похилого віку в сільській місцевості. Молодь же, навпаки, відносилася до подібної інформації доволі скептично. Хоча школярі продовжували збирали жуків на полях, як це було і в Радянському Союзі.
Яким би не було походження жуків, вони являли собою серйозну загрозу. У той чай картопля була одним з основних харчових продуктів для східних німців. Тому боротися з комахами доводилося усіма можливими методами.

Цікаво, що припущення щодо використання колорадських жуків як зброї існували і в інших країнах. Британці під час Першої світової війни вважали, що німці розкидають комах зі своїх літаків. І хоча Гітлер заборонив активні дослідження в галузі розробки біологічної зброї, група німецьких вчених провела ряд експериментів у цьому напрямку.

У 1943 році колорадських жуків кілька разів розкидали над полями і спостерігали за результатом. Але потім експерименти припинилися, а від самої ідеї було вирішено відмовитися.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.