У Луцьку відкрили меморіальну дошку Івану Огієнку

У Луцьку відкрили меморіальну дошку Івану Огієнку
В обласному центрі Волині з нагоди 130-річчя з Дня народження українського вченого, педагога, громадського діяча та письменника Івана Огієнка (митрополита Іларіона) відкрили меморіальну дошку.

Захід відбувся 17 січня біля історичного факультету Волинського національного університету імені Лесі Українки.

Ініціатором виготовлення дошки митрополиту Іларіону стало обласне товариство «Холмщина». Фінансування відбувалось за участі міської та обласної влади, пожертв самих холмщаків та мешканців Луцька. Скульптор дошки – волинянка Ірина Дацюк.

За словами декана історичного факультету вузу, дошку вирішили розташувати саме на корпусі факультету, адже будівля істфаку – перше приміщення на вулиці імені Івана Огієнка.

Потому слово взяв голова Волинської ОДА Борис Клімчук. Він зазначив, що ця подія – відновлення української пам’яті.

«Великої людини, інцеклопедиста, яка знала не менше десяти мов. Людини, яка вийшла з бідної селянської родини, починала з освіти фельдшера. Людина, яка все своє свідоме життя переймалася тільки одним – об’єднанням українців, особливо після поразки Української Народної Республіки. Огієнко – повертається в дошці на Волинь», - зазначив губернатор.

Після слів Клімчука, до присутніх звернувся голова обласного товариства «Холмщина» Микола Онуфрійчук, який подякував усім за допомогу в реалізації дошки.

Потім жовто-блакитну стрічку, яка висіла перед меморіальною дошкою, урочисто розрізали. Її шматки роздавали всім, хто причетний до цієї події.














Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку відкрили меморіальну дошку Івану Огієнку
17 січень, 2012, 14:28