Типові помилки при укладанні розписки*

Типові помилки при укладанні розписки*
Якщо ви бажаєте отримати в борг велику суму грошей, приватна позика під розписку може бути ефективним рішенням. Практика показує, що при укладанні розписки люди повторюють доволі типові помилки. Інколи навіть незначні похибки призводять до проблем з поверненням боргу. Ми розповімо про найбільш поширені помилки та підкажемо, як уникнути їх.

Відсутні умови позики

Типові приклади інформації, яку забувають вказати:

• Терміни повернення боргу.
• Точна сума.
• Виплата відсотків за користування грошима.
• Умови видачі позики.
• Валюта, у якій видаються гроші.

Усі деталі потрібно вказувати детально, інакше у кредитора можуть виникнути труднощі. Наприклад, якщо у розписці не вказати точну дату повернення коштів, позичальник може заявити, що гроші були передані йому як оплата за якусь річ або послугу.

Відсутність персональної інформації

Часто таку помилку допускають люди, які добре знають один одного. Але не можна написати щось на кшталт: «Я, Петренко Петро, позичив 1000 гривень у Іванюка Івана».

ПІБ потрібно вказувати повністю. Також повинні бути присутні паспортні дані, ідентифікаційний код, адреса прописки та фактичного проживання. Причому це стосується і кредитора. В іншому разі позичальник може заявити, що він брав гроші у зовсім іншої людини.

Якщо при запросили свідків бути присутніми при укладенні розписки, їхні персональні дані також потрібно вказати у письмовому вигляді. В цьому разі застосовуються всі поради, про які сказано вище.

Друкований текст

Дозволяється складати розписку і в друкованому вигляді. Але дуже бажано, щоб позичальник написав її своєю рукою. Якщо в майбутньому виникнуть проблеми з поверненням боргу, експертиза підтвердить, що документ написала саме та особа, до якої висуваються претензії кредитора. Також рекомендується перевірити, щоб позичальник не писав друкованими літерами й тією рукою, якою зазвичай не користується.

Виправлені помилки

Якщо якісь слова чи цифри просто перекреслені (або замальовані коректором), це може поставити під сумнів достовірність даних. У разі допущення будь-яких помилок необхідно скласти документ заново. Це не займе багато часу, оскільки тексту доволі мало.

Закон не вимагає присутності свідків при укладанні розписки. Але вони можуть стати додатковим аргументом на користь кредитора. При судовому розгляді свідки повинні підтвердити факт передачі грошей.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.