Завтра настане «чорна середа» для інтернет-піратів

Завтра настане «чорна середа» для інтернет-піратів
18 січня може перетворитися на «чорну середу» для студентів, любителів кросвордів і плагіаторів: англомовний розділ найбільшого електронного довідника Вікіпедії на добу припинить роботу – це репетиція перед масштабною «облавою» на піратів в інтернеті.

Про це інформує Радіо-Ера ФМ.

Усе вікі-співтовариство протестує – адже може настати «день інтернет-цензури».

СОПА (Стоп Онлайн-Прайвесті Акт) - зрозуміло практично без перекладу. Але пояснити потрібно. СОПА – це законопроект проти піратства в Інтернеті. Йдеться про те, що усі провідні звукозаписуючі лейбли світу об’єднались у боротьбі проти незаконного – неліцензійного, уточнимо, завантаження «контенту».

Лейбли підтримуються виробниками програмного забезпечення. Чинний проект СОПА, яким нині займається американський конгрес, передбачає драконівські заходи проти онлайн-піратів. Так званий «правовласник» – не автор, а саме власник авторських прав, дістане право вимагати від усіх, хто працює у мережі, припинити співробітництво з порушниками авторського законодавства.

Зокрема, провайдери повинні будуть виключити адреси онлайн-ресурсів з результатів пошуку і заборонити доступ до нього. Сьогодні сайти не закриваються, а лише з них видаляють заборонені матеріали.

«Головне, що треба тут зауважити, це вплив через гроші: рекламодавців чи спонсорів. Офіційно це не повинно впливати на такі ресурси, як Вікілікс»…

Але фактично ударить по усіх! Адже у пам’яті ще свіжа історія з «Вікіліксом», який неможливо було закрити. Сайт «притулила» у себе свободолюбна Ісландія, тоді і було знайдено геніальний обхідний шлях: платіжні системи були зобов’язані заблокувати усі рахунки ресурсу. Навіть гроші передати було неможливо – це одразу ж ставало незаконним.

Критики СОПА стверджують, що у такий спосіб у глобальній мережі настане повне «онлайн-затемнення», оскільки будь-яка американська компанія матиме право заборонити будь-який «продукт» у будь-якому сегменті Мережі у будь-якій країні: такого не дозволяють собі навіть китайці, які блокують частину статей у Вікіпедії – з тегами «Тяньяаньмень», «права людини» і «дисиденти». Якщо суто практично, то вікі-акція почнеться у середу о сьомій ранку за київським часом. Акцію підтримують усі Інтернет-гіганти: Twitter, Google, Yahoo, Ebay, Facebook, Mozilla.

А десятки мільйонів школярів і студентів, любителів кросвордів і плагіаторів – усі вони на добу можуть переміститися до бібліотек!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: інтернет
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Завтра настане «чорна середа» для інтернет-піратів
17 січень, 2012, 17:53