Захистіть нашу книгарню: у Луцьку просять зберегти «Освіту»

Захистіть нашу книгарню: у Луцьку просять зберегти «Освіту»
У Луцьку представники трудового колективу книгарні "Освіта", яка розміщена на проспекті Волі, 8, підготували звернення до голови Волиньради та ОДА, депутатів різних рівнів із проханням захистити їх права та не продавати приміщення книгарні.

4 липня до приміщення "Освіти" прийшло понад два десятки письменників, видавців, освітян, краєзнавців, аби висловити свою підтримку. Так, висловити солідарність та наголосити на неможливості перенесення магазину книги в інше місце прибули письменники Володимир Лис, Надія Гуменюк, Ігор Ольшеський, Ольга Ляснюк, Микола Мартинюк, краєзнавець Сергій Годлевський, директор видавництва "Ключі" Дмитро Головенко, очільниця ГО "Волинськй оберіг" Юлія Богданова тощо.

Директор книгарні "Освіта" Оксана Грінченко розповіла, що йдеться про те, що в подальшому із книгарнею можуть не заключити договір оренди, а виселити її невідомо куди. Адже у стінах міськради озвучували інформацію, ніби книгарню хочуть продати.

"Підстав на це немає. Єдине - в когось напевне є бізнес-інтереси",- - припускає посадовець. Про перспективу продажу приміщення у книгарні дізналися із преси. Натомість працівникам ніхто не озвучував жодних зауваг чи претензій. Ба більше - за майже 60-річну історію існування книгарні тут попагували українську книгу, а комунальне підприємтсво входить до 10 кращих книготоргових підприємств країни.

"Зараз мені закидають, що ми маємо пільгову оренду за гривню. Вибачте, але це передбачене законами, що книгарня, котра має хоча б 50% україномовного асортименту повинна мати цю пільгу. У нас 100% український асортимент. Єдине державне комунальне підприємство в області залишилося", - каже Грінченко. Вона каже, що поважає й приватні книгарні, але й державний заклад має бути.

За словами жінки, до книгарні приходять абсолютно незнайомі люди аби висловити свою підтримку. Директор приємно вражена, що є підтримка й у соціальних мережах. Присутні одноголосно заявили - книгарень, де пропагують українське слово і так катастрофічно не вистачає, а тут ще й "Освіту" хочуть продати.

Очільниця обласної спільки письменників Ольга Ляснюк каже, що з інтернету дізналася про ситуацію та акцію. Для письменників книгарня дуже важлива, тому вона сьогодні прийшла із колегами.

"Ми зібралися сьогодні аби захистити книгарню саме в цьому місці", - наголосила Ляснюк.

За словами письменниці, книга ніколи не була мас-культурою. Однак коли починаються тенденції до закриття бібліотек чи книгарень - це вкрай негативний знак.

"Це означає, що влада хоче виховати недумаюче суспільство, бо людина яка читає - це людина, яка думає, і вміє робити свої висновки", - додала письменниця. Тож сьогодні вона разом із колегами висловила підтримку. Мовляв, не можна продавати книгарні, аби купувати житло атовцям, бо відбувається підміна понять.

Краєзнавець Сергій Годлевський запропонував відправити лист від трудового колективу ще нардепам, аби вони звернули увагу на проблему. Також він запропонував, аби звернення на підтримку подали й представники спілки журналістів, краєзнавців, письменників тощо, які вже висловили книгарні солідарність.

"Мені 50 років. Я в 17 років прийшов у Луцьк і з того часу весь час у цій книгарні, для мене то сакральна річ. Тут не може бути якоїсь іншої думки, я думаю, що для кожного, хто тут стоїть, це святиня. Можна молитися вдома, але всі ми йдемо в храм і ніхто не ставить питання, що треба зменшувати їхню кількість... Так само є книгарня, є атмосфера, ніхто книгу не відміняв, і ще не скоро це станеться", - зауважив Годлевський.

Учасники зустрічі погодилися, що треба зробити так, аби слова перересли в дії. Відтак, постановили влаштувати збір підписів, щоб владці почули думку громадськості. Мовляв, варто оголосити не лише про тих, хто підтримує книгарню, а й імена тих, хто "пропагує" її закриття.

Наприкінці учасники зустрічі повідомили, що готові в подальшому підписувати звернення та навіть виходити на акції протесту. Депутат Павло Данильчук, який теж прибув на зустріч, зауважив, що варто було б подати на розгляд сесії пропозицію щодо заборони продажу комунальних книгарень та друкарень. Тож Данильчук пообіцяв, що спробує це зробити. Директор книгарні Оксана Грінченко також має намір прийти на сесію обласної ради, аби озвучити там проблему.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Абсолютно згоден з позицією "Освіти". Навіть скажу що більшість АТОвців готова виступити на захист книгарні. Просто пі***бол з полішуком апелють тим що мовляв за рахунок продажу цієї книгарні вони наповнять бюджет програми по забезпеченню атовців житлом. По факту отримуємо конфліктну ситуацію коли громаду яка захищає книгарню кидають на протистояння атовцям коли останні взагалі в свою чергу не підтримують такого вирішення питання, при чому два одіозних політикана ще планують отримати відкати при успішному втіленні своєї геніальної ідеі, оскільки всі прекрасно розуміють що земля на якій знаходиться книгарня вартує величезних коштів, і як отримуються відкати на наших самих чесних тендерах у світі. Підсумком до ситуації скажу, книгарні бути на своєму місці як би полішук з пі***болом не тужились, а хочете наповнити бюджет програми? Поставте землю скверу авіаторів на аукціон і нехай інвестори купують, от у вас і будуть гроші на програму, а не роздаєте на сквери всяким гнилим сепаратистам які по Брянськах їздять бити поклони своїм кураторам.
Відповісти
Я теж підтримую Оксану Грінченко і тих, хто прийшов на підтримку. Я мешкаю в Луцьку 47 років. Там завжди була книгарня. Там вона була, як наймит Поліщук ще навіть не ходив в сперматозоїдах. Не йому вирішувати. Приглянулось приміщення? Авжеж. Чудове, в центрі міста. А скільки книг там придбали луцькі чиновники-рішали? Чи забули про те, що книга хоч трохи віддаляє людину від мавпи?
Відповісти
Усе що лишили кляті совєти треба знищити приватизувати і продати.
Відповісти
Ні якого знищення. Це центр книжкової культури, культури продажу і сприйняття письменницького слова.
Відповісти
Це перевірка на зрілість луцької громади чи готова вона відстоювати інтереси та майбутнє свого міста.
Це продовження Майдану і екзамен н зрілість демократичного суспільства усе у ваших руках а не в руках БАРИГ ПРИ ВЛАДІ
Відповісти
Зараз ще хтось купує книжки??? Коли є інтернет??? Це минуле століття :) А місце цікаве, можна немалу суму виручити для бюджету.
Відповісти
Останні новини
Захистіть нашу книгарню: у Луцьку просять зберегти «Освіту»
04 липень, 2018, 12:07