Візит Порошенка на Волинь: як це було. ФОТО

Візит Порошенка на Волинь: як це було. ФОТО
Президент України Петро Порошенко на Волині вшанував пам'ять жертв українсько-польського протистояння 1943-1944 років.

Заходи з цієї нагоди відбулися за участю Президента у селі Гончий Брід, що на Ковельщині.

У село, де Порошенка чекали понад півтисячі людей, він прилетів гвинтокрилом із польського села Сагринь, де у 1944 році було вбито декілька сотень українців. У Польщі Петро Порошенко відкрив пам’ятник невинно вбитим українцям.



У селі ж Гончий Брід Ковельського району пам’ятні заходи відбулися на подвір’ї місцевої церкви, біля пам’ятника жертвам етнічного протистояння. Адже на Водохреще 1944 року поляки вбили у цьому селі майже сотню людей.



Приїхавши у село, Петро Порошенко насамперед поклав квіти до пам’ятника. Згодом його запросили до слова. Але гарант запропонував присутнім спочатку спільно виконати Гімн України, а вже тоді звернувся до людей з промовою.

«Я хочу, щоб вся Україна і весь світ почули, що Волинська трагедія є болісним уроком для двох народів. Сюди Я приїхав з селища Сагринь, що на Холмщині. Цього візиту Президента України Холмщина чекала багато років... Ми шануємо і пам'ятаємо кожного вбитого. Наші народи об'єднані спільним минулим. Тепер ми маємо міцні стосунки, маємо спільне європейське сьогодення і майбутнє. Сучасні покоління поляків та українців не мають права розділятися, адже завжди у цьому виграє третя сторона – не українець і не поляк, а той, хто нині чинить агресію, ворог, зайда, окупант. Ми ніколи не дамо йому жодного шансу», - сказав Президент України. Він додав, що, на його переконання, Польща та Україна засвоїли урок.



Тож після таких слів і українців, і поляків, які загинули під час конфлікту, вшанували хвилиною мовчання. «Вічна пам'ять кожному українцю, вічна пам'ять кожному поляку», - сказав керманич держави.
«Моя позиція чітка і однозначна: будь-який злочин проти мирного населення ніколи не має виправдання. Ми всі схиляємо голови перед пам’ятюю українських і польських жертв Волинської трагедії. Рішуче засуджуємо створені проти українців і поляків злочини і тих, хто їх скоював», - сказав Президент України і додав, що сильна позиція держави і народу у тому, щоб знайти в собі сили визнавати помилки минулого, усвідомлювати їх справжні причини, щоб не допустити їх у майбутньому.

"Документи ляжуть в архіви, політичні промови забудуться, а біль, образи, так необережно роз'ярена політиками ворожість... Ми маємо ризик, що вона залишиться. Нам всі треба бути дуже відповідальними", - сказав він.

Петро Порошенко прийшов на пам’ятні заходи разом зі свідком трагічних подій Володимиром Янком. Тож далі слово дали йому. Він пригадав, що поляки і українці до Другої світової війни мали дружні відносини.



«Ніякого насильства і погроз не було. Але коли гітлерівські загарбники зайшли на нашу землю, то зробили все, щоб посварити дружні народи. І це їм вдалося», - пригадав чоловік. Він наголосив, що нині треба зробити все для того, аби повернути злагоду і дружбу між польським та українським народами.

Далі ж місцевий священнослужитель запросив Петра Порошенка взяти участь у спільній молитві за упокій душ вбитих у Гончому броді українців.



Закінчилося ж перебування Президента України на Волині фотографуванням з місцевими жителями, а проводжали його селяни, співаючи пісню «Волинь моя, краса моя».





Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Да не модно стало з Петром бачитись
Відповісти
Чому? Очєнь даже модно!
Відповісти
Служби в Любліні чи в Холмі чому не було а тільки по корчах лазили
Відповісти
Останні новини
Візит Порошенка на Волинь: як це було. ФОТО
08 липень, 2018, 21:05