Краєзнавиці Левчанівській пропонують встановити пам’ятник

Краєзнавиці Левчанівській пропонують встановити пам’ятник
На будинку, де жила відома волинянка Ірина Левчанівська (на фото), у листопаді 2013 року пропонують встановити пам’ятну дошку.

Таку пропозицію 26 лютого під час засідання Луцької міської ради вніс депутат Сергій Григоренко.

Він зазначив, що у листопаді 2013 року виповнюється 100 років від дня народження відомої волинської краєзнавиці, фотолюбителя, кіноаматора. Дошку депутат пропонує встановити на будинку, де жила Левчанівська, на вулиці Глушець, 25.

Григоренко також пропонує розглянути можливість встановити пам’ятник Ірині Левчанівській в Луцьку. Проект скульптури вже є на кіностудії «Волинь». Його розробив скульптор Володимир Шолудько.

Довідка

Ірина Левчанівська народилася 17 листопада 1913 року в селі Линів Локачинського району в маєтку родини Гродзінських у шляхетній сім’ї Олени та Олександра Левчанівських.
Мати Ірини Левчанівської – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років. Сенаторка відстоювала права українців, що були колонізовані Польщею, виступала вона на конференціях з рефератами французькою та німецькою мовами, чим викликала високу повагу і шану.
Ірина Левчанівська була членом фотоклубу «Промінь» та кіностудії «Волинь». Її роботи відзначені дипломами та нагородами. За фотографіями Ірини Левчанівської можна вивчати історію Луцька, вони дають уявлення про те, який вигляд мав певний куточок міста у той чи інший період.
Створювала слайд-фільми, озвучувала їх віршами українських поетів, українською мовою: «Щоб мої товариші почули, які є гарні українські вірші, вони ж їх не знають…», отримувала за них нагороди.
Левчанівська брала участь у кінофестивалі «Моє місто – моє життя», здобувала у ньому премії.
У творчому доробку Ірини Левчанівської – книги «Далеке і близьке» (2000), «Згадалось мені» (2001), «Сенаторка» (2004), «Ще не забулося…» (2006), фотоальбоми: «Луцьк у 50-х роках XX століття на світлинах Ірини Левчанівської» (2003), «Мій кольоровий Луцьк» (2004).
Ірина Левчанівська – відомий на Волині краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих праць, учасник наукових конференцій.
Вона померла на 98-му році життя.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Люди добрі, стримайтеся з пам'ятниками. Скоро пройти буде неможливо. А як дуже вже хочеться, поставте на стежці біля "Буратіна" і перекрийте вже повністю вулицю Винниченка. Дошка на будинку - це одне. А пам'ятник... Бандері вже поставили. Ще Мельник і Боровець на часі. А проекту пам'ятника Григоренку ще ніхто не запропонував? Дурдом! якийсь!
Відповісти
Останні новини
Краєзнавиці Левчанівській пропонують встановити пам’ятник
27 лютий, 2013, 16:18